Praha v centru dění: České předsednictví přivítalo digitální experty z celé Evropy

Na začátku listopadu se pod záštitou českého předsednictví konal Czech Digital Week. Týden, který byl zaměřený na nové technologie, kybernetickou bezpečnost, budoucnost datové ekonomiky nebo také digitální vzdělávání. Týden, který ukázal, jakou roli hraje digitalizace v dnešní době a jakou bude hrát v nejbližších letech. To vše za účasti Svazu průmyslu.

 

Svaz průmyslu se dlouhodobě zabývá tématy v oblasti digitální ekonomiky a i na evropské úrovni je vnímán jako jedna z nejvlivnějších organizací. Proto jsme využili jedinečné příležitosti, kdy se Praha na několik dní stala digitálním centrem Evropy a ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v České republice jsme připravili uzavřenou business snídani, která se uskutečnila 1. listopadu, a které se zúčastnili zástupci členských firem, státní správy, Evropské komise, ale i vysoce postavení úředníci z USA. Hlavními hosty byli náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko a vedoucí zastoupení Evropské komise v Praze Monika Ladmanová. Velvyslanectví USA zastupovala chargé d'affaires Christy Agor a za Úřad pro kyberprostor a digitální politiku při ministerstvu zahraničí USA se zúčastnila Ruth Berry. Diskuze se věnovala nejen transatlantické spolupráci, ale také překážkám, se kterými se potýkají české a evropské firmy při podnikání v USA. Za Svaz průmyslu vystoupila viceprezidentka Milena Jabůrková, která upozornila na to, že místo soupeření ve stylu “buy American or European first” bychom měli spíše vzít v úvahu naši společnou schopnost přežít v současné složité době: “Ruská invaze na Ukrajinu, kde se digitální byznys stává součástí bitevního pole, je jedinečnou příležitostí pro přehodnocení transatlantických vztahů. Musíme se zaměřit na to, jak učinit demokratický svět silnější a odolnější. Spravedlivá hospodářská soutěž a strategická spolupráce v oblasti obchodu, technologií, norem, testování, vzájemného uznávání a kontrol vývozu mohou být účinnou a funkční cestou vpřed. Není to vždy snadná diskuse, ale jsem přesvědčena, že je to nejrozumnější způsob pro obě strany Atlantiku, aby zůstaly konkurenceschopné, odolné a bezpečné.”

 

V pátek 4. listopadu se pak konala hlavní akce celého týdne, konference EU Secure and Innovative Digital Future. Za účasti předních expertů z celé EU se probírala témata jako umělá inteligence, dezinformace nebo budoucnost datové ekonomiky. Svaz průmyslu i na této akci reprezentovala viceprezidentka Milena Jabůrková, která moderovala klíčový panel k datové ekonomice. Data odhalují trendy, pomáhají společnostem zlepšovat produkty, transformovat výrobu a zvyšovat jejich konkurenceschopnost. Význam digitalizace a digitální ekonomiky je obrovský. EU si je vědoma důležitosti takového vývoje a oprávněně má ambici stát se klíčovým hráčem v této oblasti: “Používání, vývoj, prodej nebo export technologií velmi závisí na tom, jak jsou data regulována. A pravidla hry, podle kterých digitální transformace probíhá, vznikají převážně na úrovni Evropské unie. Proto musíme najít správnou rovnováhu mezi bezpečností, ochranou a důvěrou na jedné straně a schopností riskovat při vývoji nových obchodních modelů, řešení, technologií a inovací na straně druhé,” zdůraznila Milena Jabůrková.

Mezi řečníky v panelu byli finský ministr dopravy a komunikací Timo Harakka, ředitel datového úseku DG Connect Yvo Volman, spoluzakladatelka HubFranceAI a vědecká poradkyně Françoise Soulié Fogelman a ředitelka Confederation of Swedish Enterprise Charlotte Andersdotter. Záznam z akce je k dispozici online.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět