Otázky a odpovědi k patentové aktivitě

Odpovědi SP ČR na dotazy redaktorky deníku E15

1. Inovační barometr Erste Corporate Bankinguvádí, že do výzkumu a vývoje v Česku jde poměrně velké množství financí (ČR je v porovnání EU na desátém místě), co se ale týče výsledků ve formě patentů, za EU zaostáváme. Co je podle Vás důvodem tohoto nepoměru? Jak zásadně tato situace brzdí konkurenceschopnost Česka?

Podle statistik firmy investují do výzkumu a vývoje stále více prostředků, v roce 2013 výše zdrojů původem z podnikatelské oblasti zaznamenala nárůst o 4,4 mld. Kč a v roce 2014 o dalších 5,4 mld. Kč. Tento segment se tak nejvíce podílí na růstu výdajů. Celkově podniky utratily v roce 2014 částku 43,3 mld. Kč na výzkum a vývoj.

Množství patentů samo o sobě není vypovídajícím údajem o konkurenceschopnosti České republiky. Důležité je, jak se výsledky uplatní na trhu a za kolik se prodají licenční práva. Nižší množství patentů pramení z několika důvodů. Při udělení patentu zveřejňuje firma své know-how světu. Mnoho firem, zejména malých a středních podniků, není ale natolik kapitálově silných, aby mohly vstupovat do právních sporů a své know-how chránit, proto ani patenty nevyužívají. Jako další velký důvod vidíme stále nízké povědomí o ochraně duševního vlastnictví. Roli může hrát také to, že mnoho velkých firem, které velmi investují do VaV na českém území, patenty přihlašuje prostřednictvím svých mateřských společností a nemusí se projevit ve statistice za ČR.

2. Kde vidíte prostor pro zlepšení? Je to otázka především pro soukromé firmy, vysoké školy nebo státní sektor?

Zlepšení vidíme, jak bylo zmíněno, v lepší osvětě o ochraně duševního vlastnictví. S Úřadem průmyslového vlastnictví, který pořádá mnoho vzdělávacích akcí, úzce spolupracujeme, aby se téma dostalo k širokému množství firem. O téma by ale měly mít zájem také samotné vysoké školy, aby studenti získali o této problematice dostatečnou představu. To se však podle našich informací neděje. Úkolem státní správy je motivovat výzkumné organizace, aby produkovaly patenty, ale takové, které najdou uplatnění na trhu.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět