Prodloužení nouzového stavu i dílčí zmírnění některých opatření

Vláda rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 12. prosince, došlo k přehodnocení protiepidemického systému a od pondělí 23. listopadu k dílčímu zmírnění některých opatření.

Všechna dosud platná krizová opatření, která vláda přijala v rámci nouzového stavu platného do 20. listopadu, zůstávají na základě vládou vyhlášeného prodloužení nouzového stavu o další tři týdny i nadále v platnosti. Od pondělí ale dochází k několika dílčím úpravám, například v oblasti omezení volného pohybu či omezení maloobchodního prodeje a služeb. Postupně také naběhnou změny v zákazu školní docházky.

Prodloužení nouzové stavu v celém znění zde.

Epidemiologická situace znázorňovaná systémem hodnocení PES (protiepidemický systém)

Index rizika k datu 22. 11. 2020 byl 62. Stupeň pohotovosti dle aktuální epidemiologické situace k datu 23.11.2020 je č. 4.

Opatření platná od pondělí 23. 11. 2020:

  • Prodlouží se otevírací doba obchodů z dosavadních 20:00 až na 23:00. Až do jedenácti večer mohou mít otevřeno také výdejní okénka.
  • Uvolnění se týká jen obchodů, které jsou už nyní otevřené. Ostatní provozovny, které musely v předchozích týdnech kvůli epidemii zavřít, si musejí počkat až na pokles stupnice PES na třetí stupeň. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka by se mohly všechny obchody a služby otevřít od 30. listopadu.
  • Adekvátně s prodloužením otevírací doby obchodů se posune také začátek zákazu vycházení. Ten nyní platí od 21:00, od pondělí se budou moci lidé venku volně pohybovat do 23:00.
  • Od pondělí 30. listopadu půjdou do škol děti z prvního stupně a žáci 9. ročníků, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat po týdnu.
  • Od. 25. listopadu půjdou do škol závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů.
  • V platnosti také zatím zůstává zákaz provozu obchodů v neděli a omezení počtu lidí v prostorách obchodu podle přepočtu jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.
Plná znění opatření
  • Krizové opatření č. 1200 o omezení volného pohybu osob od 23. listopadu v celém znění zde.
  • Krizové opatření č. 1201 o zákazu maloobchodního projede a služeb od 23. listopadu v celém znění zde.
  • Krizové opatření č. 1202 o omezení provozu orgánů veřejné moci a správních orgánů od 23. listopadu v celém znění zde.
  • Mimořadné opatření opatření nošení ochranných prostředků dýchacích cest s účinností od 21. listopadu v celém znění zde.
Gbelec Ondřej
/
kategorie Právní infoservis
zpět