Nedostatek lidí brzdí firmy z Olomouckého a Zlínského kraje

Oslavy 100 let Svazu průmyslu a dopravy ČR v Olomouckém a Zlínském kraji hostila firma Meopta, která letos slaví 85. výročí svého vzniku. Šéfové desítky firem se shodli, že je nyní nejvíce brzdí nedostatek pracovníků. Zhoršit tuto situaci vláda podle podnikatelů může zrušením karenční doby.

Průmysl táhne hospodářství celé země. „To, že se naší zemi daří, tak jak se jí daří, je z 90 procent zásluha průmyslu,“ ocenil všechny zúčastněné firmy Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy. „Je vinou vlády, že nepatříme mezi TOP 20 rozvinutých ekonomik světa,“ doplnil Hanák na setkání s podnikateli z Olomouckého a Zlínského kraje, které v Přerově hostil generální ředitel Meopty Vítězslav Moťka.

Na nedávném Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR představil šest klíčových oblastí, kterým by se vláda měla věnovat, aby podpořila podnikání v Česku. Před 450členým publikem si je vyslechl také premiér Andrej Babiš. Svaz chce po vládě, aby omezila byrokracii, podpořila vzdělanost, vývoj a export, zrychlila výstavbu infrastruktury a také pokročila v digitalizaci.

upravená - hanák - moťka

Firmy z Olomouckého a Zlínského kraje trápí také aktuální vývoj na trhu práce a plánované vládní změny týkající se minimální mzdy či karenční doby.

„Odříkáme zakázky, protože nemáme lidi, abychom stíhali vyrábět. Proto nerozumíme krokům vlády, když v takové situaci plánuje zrušit karenční dobu,“ přiznal pochyby o vládních plánech Petr Novák, ředitel Koyo Bearings ČR.

Problém s nedostatkem zaměstnanců pociťuje také Siemens, odštěpný závod Elektromotory Mohelnice. Firma má dvě výzkumná centra, do kterých potřebuje vysokoškolsky vzdělané techniky. „Vývoj jsme sem přesunuli z Německa. Máme vysokou produktivitu práce, vysokou přidanou hodnotu. V Mohelnici zaměstnáváme 70 vývojářů, ve Frenštátu nyní 40, ale cílem je mít jich 100,“ popisuje Pavel Pěnička, ředitel společnosti.

upravená - skupina - 560

Nedostatek lidí není jedinou hrozbou, kterou firmy cítí. Tíží je byrokracie, chybí jim digitalizace a reagovat musí i na růst nákladů. „Digitalizace u nás nebude jednoduchá ani rychlá záležitost. Dává se nám za příklad Estonsko. To ale na digitalizaci začalo pracovat již v roce 2004, kdy zemi vedl premiér původně ze sektoru IT,“ upozornil na rozdílnou situaci Jiří Konečný, jednatel firmy ELKO EP, s.r.o., a také spoluautor strategie Digitální Česko.

Prezident Hanák upozornil i na nutnost stále modernizovat a inovovat výrobu. Jen tak si podle něj firmy udrží svou ziskovost. „Ziskovost většiny firem stagnuje a já upozorňuji, že může začít klesat. Odrazí se v tom růst cen energií, růst mezd, posilování koruny i zvyšování úrokové sazby. Jsem ale optimista a věřím, že to také bude další impuls pro to, aby podnikatelé stále hledali nové a efektivnější cesty, jak uspět,“ dodal Hanák.

Jan Stuchlík
/
kategorie 100 let
zpět