Indický trh českým firmám co nabídnout. Potenciál spolupráce je značný

Indie patří ke dvanácti zemím, kterým ČR dává co do obchodních vztahů a investic prioritu. V jakých sférách zde mohou české firmy najít uplatnění? A co může dát indické straně tuzemský trh? Nejen na to jsme se zeptali Deepa Kapurii představitele Svazu indického průmyslu.

13 Photograph Deep Kapuria

Jak hodnotíte rozvoj bilaterálních ekonomických a obchodních vztahů mezi Indií a ČR v poslední době?
Indie a ČR mají historicky velmi vřelé vztahy, které dále upevňuje spolupráce na nejvyšší úrovni mezi vládami obou států. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek navštívil Indii v prosinci loňského roku spolu s velkou třicetičlennou delegací včetně 18 podnikatelů. Tato návštěva osvěžila náš dlouhodobý vztah. Představitelé byznysu na obou stranách od té doby získávají podporu také od Smíšené komise pro ekonomickou spolupráci, které předsedají indický státní ministr pro obchod a průmysl a český ministr průmyslu a obchodu.

Je velmi povzbuzující, že česká vláda řadí Indii mezi 12 prioritních zemí při podpoře vzájemných obchodních, investičních a ekonomických aktivit. Nové mechanismy pro řešení obchodních a ekonomických výzev v průběhu posledních let přinesly dobré výsledky a oboustranný obchod i investice jsou na vzestupu.

Vzájemný obchod mezi našimi zeměmi dosáhl v letech 2016-2017 1 073,57 milionu USD. Nyní je nutné, abychom rozšířili a diverzifikovali obchodní koš. České firmy dováží do Indie hlavně automobily, strojní zařízení, energetická zařízení, turbíny, nábytek a chemické látky. Na druhé straně Indie vyváží kromě železa, oceli a oděvů take náhradní díly pro automobily, díly traktorů, elektrická zařízení, léčiva, chemické výrobky.

Česká republika patří mezi 64 zahraničních investorů v Indii. Kumulativní příliv přímých zahraničních investic z České republiky činil v období od dubna 2000 do března 2017 24,45 milionů USD. Stroje a zařízení českého původu, design nebo technologie v Indii dobře zakotvily. Najdete je zejména v našich provozovnách těžkého strojírenství, dále v odvětvích energetiky, výstavby železnic a těžkých strojírenských odvětvích v období před sametovou revolucí a tento trend pokračuje i dnes.

Je tu několik nových oblastí vzájemné spolupráce. Kromě oblasti automobilového průmyslu se snaží Česká republika prosadit například v oblastech civilního letectví, obranného průmyslu, jaderné a solární energie a těžební technologie. Indická podnikatelská komunita je velice spokojena s vývojem tohoto pozitivního trendu.

Vhledem k ročnímu bilaterálnímu obchodním obratu ve výši 1,2 miliardy USD se domnívám, že naše hospodářské propojení je velmi uspokojivé. Existuje však obrovský potenciál pro posílení hospodářské spolupráce a dvoustranného obchodu.

Indie je partnerskou zemí pro letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Čím je Česká republika pro indické firmy zajímavá ?
Indie byla partnerskou zemí také v roce 2012, kdy se veletrhu zúčastnilo 113 indických firem. Indický průmysl byl spojen s Českou republikou již desetiletí, počínaje zahájením činnosti společnosti Baťa v Indii ve třicátých letech minulého století. Obě země mají společné, že hlavním pilířem výroby je automobilový průmysl. České firmy jako Tatra a Škoda jsou v Indii již více než deset let. Naopak indické automobilové společnosti jako Ashok Leyland a Motherson Sumi jsou zase přítomny v České republice.

Česká republika má silnou tradici v oblasti technologií a strojírenství v kombinaci s technickými dovednostmi při výrobě strojů s vysokou tolerance například při výrobě oceli, kování, odlitků apod. Indie zaznamenala rostoucí poptávku po těchto výrobcích a české technologii a inženýrské schopnosti mohou napomoci při její realizaci.

Indické podniky považují Českou republiku za životaschopnou investiční a obchodní destinací. Při růstu HDP ve výši 4,6% je česká ekonomika jedna z mála evropských ekonomik, která zaznamenala pozitivní hospodářský výkon. Průmysl zde zůstává dominantním odvětvím a největším zaměstnavatelem. Průmysl je zde nadstandardně podporován, což se odráží i v jeho hodnocení Světové banky, kde se objevuje na 27. místě. Zvláštní pobídky pro zahraniční investory, dobře rozvinutá infrastruktura a kvalifikovaná pracovní síla činí z ČR atraktivní destinaci pro indické firmy. Důležitá je I centrální poloha země, která z ní dělá bránu do východní a střední Evropy a díky členství v EU tak nabízí přístup na trh s více než 500 miliony lidí.

V jakých oblastech vidíte největší potenciál pro vzájemnou spolupráci?
V minulosti se firmy z obou stran snažily o spolupráci v oblasti upgradu technologií, což je odvětví, kde podniky I nadále spolupracují.

Česká republika je známá především díky zkušenostem v oblasti těžkého strojírenství a obrany. V těchto oblastech aktivně spolupracujeme v rámci “Indicko-českého společného obranného výboru” a “Společné pracovní skupině pro těžkou techniku a pokročilou výrobu”. Obě tyto pracovní skupiny byly v posledních třech až pěti letech opětovně aktivovány, a to díky spolupráci ve dvou velmi zásadních sektorech pro Indii.

Potenciál vidíme i v segmentu služeb pro podporu podnikání nebo ve výzkumu a vývoji. České firmy se v Indii mohou uplatnit i v civilním letectví, automobilovém průmyslu, farmacii, IT, nebo důlní a těžební technologii. Velkou příležitost vidíme i v energetice. Indie si stanovila cíl „Energie pro všechny do roku 2022,“ s jehož naplněním by nám mohli čeští partneři pomoci.