ČR musí být připravena některá témata v EU zamítnout

eurohanak

Foto: zdroj Facebook


Zavedení principu stejné mzdy za stejnou práci na stejném místě odporuje pravidlům tržní ekonomiky a láme evropskou soudržnost. Česká vláda musí použít všechny prostředky, aby se tento návrh nestal skutečností. Vláda si musí stanovit priority pro vyjednávání na půdě Evropské unie a být připravena některá témata podpořit, jiná naopak zcela zamítnout. To jsou závěry včerejšího setkání zástupců SP ČR, Hospodářské komory ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR s českými europoslanci.

Setkání zakladatelů CEBRE se zúčastnili europoslanci Michaela Šojdrová, Petr Ježek, Petr Mach, Luděk Niedermayer, Pavel Svoboda, Evžen Tošenovský a Jan Zahradil.

Jedním z témat byla chystaná revize směrnic o energetické účinnosti a o výkonnosti budov. Příliš ambiciózní cíle v oblasti energetické účinnosti pro rok 2030 budou pro členské státy znamenat enormní finanční zátěž a bude velmi obtížné je splnit. „Apelujeme na Evropský parlament, aby dobře zvážil své extrémní výzvy ke zvyšování energetické účinnosti. Požadavek na 40 % snížení spotřeby energie k roku 2030 není v řadě průmyslových odvětví technicky možný a znamenal by pro ekonomiku neúnosnou zátěž. Klimaticko-energetickou politiku nelze dělat bez ohledu na strukturu národního hospodářství a podmínky jeho konkurenceschopnosti“, řekl Jaroslav Hanák, prezident SP ČR. Čeští podnikatelé také zásadně odmítají, aby o konkrétní podobě cílů a jejich plnění a vykazování rozhodovala Evropská komise na základě delegovaných aktů.

Zakladatelé CEBRE s poslanci hovořili také o dopadu britského referenda a důsledcích případného vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Z jejich úst zazněla potřeba provést podrobnou analýzu, jak by budoucí spolupráce s Brity měla vypadat. Přestože se účastníci shodli, že obchodní vztahy s Velkou Británií musíme zachovat co nejlepší, malou shodu našli u otázky, kam bude v budoucí Unii Česká republika patřit, zda do tvrdého nebo měkkého jádra.








kategorie Tiskové zprávy
zpět