SP ČR vyzval k řešení propadu exportu do Ruska

WhatsApp Image 2016-10-04 at 12.39.17


Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák vyzval dnes české politiky a ostatní podnikatelské a zaměstnavatelské organizace ke společným aktivitám, které by napomohly zastavit propad českého exportu do Ruské federace. „Musíme být iniciativní a nastolit téma zrušení sankcí vůči Rusku, a to zejména v rámci zemi V4,“ uvedl dnes prezident SP ČR Jaroslava Hanák na Business dni Ruské federaci, který je tradičně doprovodnou akcí letošního 58. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Cestou je podle šéfa SP ČR organizování menším podnikatelských misí do úspěšných ruských regionů. Ovšem v první polovině příštího roku by se mohla uskutečnit cesta prezidenta republiky Miloše Zemana do Ruska. „Máme zájem o ruský trh. Pokud se uskuteční cesta prezidenta republiky do Ruska, věřím, že ho budou provázet dvě plná letadla podnikatelů,“ uvedl Jaroslav Hanák.


Upozornil na to, že vytlačování českého zboží z ruského trhu zahraniční konkurencí je problémem pro řadu našich firem. V roce 2015 došlo k poklesu objemů česko-ruského obchodu o 36 % a český vývoz se propadl o 42 %. Podle účastníků akce, kterým byl i ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek či náměstek ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Georgij Kalamanov, se i v letošním roce pokračuje dále trend snížení objemůvzájemného obchodu. Jde o pokles o 27 %. Nehledě na situaci, kterou zkomplikovaly sankce EU vůči Rusku a hospodářská krize této země, některé české firmy na tamním trhu úspěšně podnikají. Svůj provoz má v říjnu 2016 ve městě Toljatti otevřít Brisk Tábor, expanzi plánují Škoda Power či Škoda Transportation

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět