Sekce zaměstnavatelská získala ocenění Pro Bono & CSR 2016

 

Pro Bono  CSR 2016 - archiv HN Lukáš Bíba

Skvělý úspěch pro Svaz průmyslu a dopravy ČR a tým právniček ze Sekce zaměstnavatelské, který včera obdržel ocenění Pro Bono & CSR 2016 od společnosti Economia ve spolupráci s časopisem Právní rádce za práci v oblasti zaměstnávání odsouzených, osob se zdravotním postižením a dalších znevýhodněných na trhu práce.

Odborná porota ocenila také přípravu workshopů s Generálním ředitelstvím Vězeňské služby nebo úsilí o snížení administrativní zátěže pro podnikatele. "Vidím to jako významný počin u právníků a instituce, kde bychom to možná nehledali," řekla k ocenění SP ČR prezidentka Unie podnikových právníků Marie Brejchová.

SP ČR je oficiálním připomínkovým místem a může tak připravovanou legislativu částečně ovlivnit. Sekce zaměstnavatelská SP ČR se podíllí na různých projektech, pořádá semináře k novým právním předpisům (např.  cyklus přednášek k novému občanskému zákoníku) a dlouhodobě usiluje o sblížení chráněného a volného trhu práce.

Právnický tým spolupracoval i na projektu „Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR) ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce“. V rámci něho byla vyvinuta např. kalkulačka pro orientační výpočet finančního přínosu zaměstnávání osob se zdravotním postižením pro firmu, která umožní firmám rozhodování, zda zvolit zaměstnání OZP nebo náhradní plnění. Zpracována byla také informační minima pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením aj. viz
http://www.spcsr.cz/.

V současné době se tým věnuje připomínkování novely zákona o zaměstnanosti, která upravuje podmínky zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a v rámci projektu NORD (2016-2018) se zaměřuje na zaměstnávání osob obtížně uplatnitelných na trhu práce - OZP, zaměstnávání odsouzených, mladí, 55+.

O ocenění Pro Bono & CSR 2016
Výjimečné právnické projekty, samostatné právníky či týmy právníků anebo právnické firmy nominovala veřejnost na webových stránkách odborného časopisu Právní rádce. Do užších nominací se dostalo jedenáct projektů, které posuzovala odborná porota. V ní zasedli ministr spravedlnosti Robert Pelikán, předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, zástupci notářů, státních zástupců, soudců, exekutorů, akademie, podnikových právníků či poslanců ústavně právního výboru. Vyhlášení vítězů proběhlo na galavečeru v Grand Hotelu Bohemia v Praze.

Více informací o oceněných v článku Hospodářských novin.

Foto: archiv Hospodářské noviny - Lukáš Bíba

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět