Zaměstnavatelé řešili s ČNB konec intervencí, euro i BREXIT

DSC 0009

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) dnes na pravidelném jednání s bankovní radou České národní banky diskutoval o klíčových faktorech ovlivňujících ekonomiku ČR. Největší zástupce zaměstnavatelů se zajímal zejména o měnovou politiku ČR s ohledem na uvolnění kurzu a jeho dopadu na české firmy. Vyzval ČNB k transparentní komunikaci.

„Opět trvá naše prosba k ČNB, aby pokračovala v jasné a pro podnikatele srozumitelné komunikaci, co se uvolnění kurzu koruny týká. Ne všechna vyjádření jsou vždy pro běžného podnikatele jednoznačně vykladatelná, včetně komunikace jasného apreciačního trendu koruny,“  vyzývá k udržování transparentnosti Jan Rafaj, 1. viceprezident SP ČR.
 
„Otázka exitu pro nás zůstává určitým rizikem. Bezpochyby nelze stavět konkurenceschopnost dlouhodobě na uměle oslabeném kurzu. Pokud zde ale již byl umělý zásah, tak cesta zpět musí být také korigována. Například silnější posílení o více než 1 CZK/EUR v krátkém čase by mohlo negativně ovlivnit exportní výkonnost českých firem či růstový potenciál v době, kdy ekonomický růst je spíše mírný,“ vysvětluje ředitel Sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek.


Tisková zpráva ke stažení zde.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět