Podnikatelská mise SP ČR jedná ve Vietnamu

Dnes zahajují firmy svá jednání během podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve Vietnamu. Ta doprovází náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla při jeho zahraniční cestě na 6. zasedání Česko-vietnamské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci. Svaz firmám dojednal před odletem možnost přispět do agendy a podkladů pro jednání, aby mohly intenzivně řešit své zájmy v zemi. Delegace deseti firem projedná své záležitosti s obchodními partnery ve třech vietnamských městech – Hanoji, Danangu a Ho Či Minově městě.
 
„Vnímáme Vietnam jako zajímavého a důležitého obchodního partnera pro Českou republiku. České firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců a Svaz podporuje zaměstnávání vietnamských občanů. Společnosti mají zájem o pracovníky ze zemí, které mají historickou vazbu na Českou republiku či Československo. Sem patří právě i uchazeči o zaměstnání z Vietnamu, kteří v Československu v minulosti často studovali,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.
 
Zaměstnávání vietnamských občanů je hlavní připomínka, kterou Svaz průmyslu podal jako námět do agendy k projednání na Česko-vietnamské smíšené komisi, které se zúčastní celá delegace. Všichni účastníci měli oficiálně možnost do agendy jednání přispět a prezentovat své zájmy v zemi, což není zcela obvyklé. Většina podniků toho i využila. Součástí delegace jsou firmy působící v energetice, letecké i kolejové dopravě, chemickém průmyslu, mikrobiologii, potravinářském a farmaceutickém průmyslu či firmy poskytující služby (personální, obchodně konzultační, finanční).
 
„Oceňuji, že se obchodní delegace může zúčastnit 6. zasedání Smíšené komise o hospodářské spolupráci. Vládní podpora je v tomto regionu klíčová. České firmy očekávají, že co nejdříve vstoupí v platnost Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem, která usnadní jejich obchod. Věřím, že přinese významné úspory i ekonomické výhody pro obě strany,“ dodává prezident SP ČR Jaroslav Hanák.
 
Firmy prodiskutují své obchodní příležitosti během bilaterálních jednání ve třech destinacích – Hanoji, Danangu a Ho Či Minově městě. Jen na obchodním fóru v Hanoji budou mít české společnosti možnost jednat se 75 zástupci vietnamských firem.
 
„Naše společnost patří mezi největší evropské výrobce speciální elektroniky. Vyvíjíme a vyrábíme také řadu elektronických zařízení pro průmyslové použití a dopravní systémy. Prezentace koncernu na ministerské úrovni zvyšuje možnost prosazení našich výrobků na vietnamský trh. Předpokládáme rovněž, že naše účast v podnikatelské misi podpoří dosavadní jednání s firmou VIETTEL o spolupráci, možném transferu technologií a přenesení výroby do závodů ve Vietnamu,“ říká Lenka Klíchová, obchodní ředitelka společnosti MESIT holding, a.s.
 
V posledních pěti letech má ČR s Vietnamem obchodní bilanci většinou v záporných číslech
Od roku 2012 dovoz z Vietnamu do České republiky stále roste, zatímco vývoz českých podniků je více méně konstantní. V roce 2016 Vietnamské společnosti dovezly do ČR zboží a služby v hodnotě přes 800 milionů dolarů. Export českých podniků do Vietnamu se pohyboval v hodnotě necelých 94 milionů USD.
 
Českému vývozu do Vietnamu dominují reaktory a další mechanické přístroje, TV a zvuková elektronika, plasty a plastové výrobky, hnojiva a lokomotivy. Dále sem české firmy vyváží hračky, optické a chirurgické nástroje nebo sklo. K nejdůležitějším položkám dovozu z Vietnamu naopak patří TV a zvuková elektronika, chemické sloučeniny kovů, dále obuv, oděvy a kožené výrobky nebo čaj a mleté koření.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět