Ve SAE se uplatní vesmírné technologie i šperky

Podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR odstartovala svůj třídenní program ve Spojených arabských emirátech (SAE). Delegace, vedená viceprezidentem Svazu Radkem Špicarem, doprovází na zahraniční cestě předsedu Poslanecké sněmovny parlamentu ČR Radka Vondráčka. Na misi se vydaly firmy z oboru vesmírných technologií, elektrotechniky a telekomunikací či designu. Ty mohou v SAE uspět i během připravovaného EXPO 2020. Své obchodní příležitosti projednají na několika B2B jednáních v Abu Dhabi a Dubaji.

Pro české firmy jsou Emiráty největší obchodní partner v oblasti Perského zálivu. Loni tam vyvezly zboží za necelých 20 miliard korun. Obrovská příležitost je světová výstava EXPO 2020. Firmy mohou získat zakázky na dodávky vybavení výstaviště i jeho následný provoz.

„Státy Perského zálivu potřebují pomoci s rozvojem odvětví mimo těžbu ropy. Spojené arabské emiráty jsou pro české firmy bránou do celé této oblasti. Potřebujeme oslabit naší závislost na exportu do Evropské unie a diverzifikovat země, kam české firmy vyváží své zboží," říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 J6A9328

ŠANCE PRO VÝROBCE VESMÍRNÝCH TECHNOLOGIÍ

Ve Spojených arabských emirátech vidí šanci české firmy, které vyvíjejí a vyrábějí software a zařízení pro kosmický průmysl. Emiráty vyhlásily velmi ambiciózní program rozvoj vesmírných technologií. Prezident země šejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan vyhlásil cíl, že v roce 2021, kdy SAE oslaví padesáté výročí založení, dopraví Emiráty na oběžnou dráhu Marsu islámský satelit. Na tento projekt vláda před třemi roky vyčlenila 5,4 miliardy dolarů.

„Možnosti spolupráce jsou široké. Čelíme ale velké konkurenci. Vesmírná agentura SAE už podepsala dohody o spolupráci s USA, Velkou Británií, Francií či Japonskem. Během podnikatelské mise se mimo jiné sejdu s jejím generálním ředitelem. České firmy mohou nabídnout širokou škálu know-how, od vývoje pokročilých materiálů, senzorů, optických zařízení, přes vývoj software pro satelity, rakety nebo satelitní navigaci,“ říká Petr Bareš, šéf sdružení českých firem z kosmického průmyslu Czech Space Alliance.

České kosmické firmy zatím nejsou v oblasti příliš aktivní. Kromě SAE přitom aktivně rozvíjí vesmírný program také Omán. „Plánuje vyslat do vesmíru v roce 2019 malý satelit, který má zkoumat světelné znečištění. Vesmírnou agenturu má také Saúdská Arábie, která klade důraz na dálkový průzkum Země,“ dodává Bareš.

EXPO 2020 JE PŘÍLEŽITOSTÍ NEJEN PRO ČESKÝ DESIGN

Spojené arabské emiráty se velmi pečlivě připravují na světovou všeobecnou výstavu v Dubaji v roce 2020. Podnikatelská mise SP ČR bude mít možnost prohlédnout si staveniště futuristického areálu i místa, kde bude český pavilon. Jeho logo vytvořila společnost Plechárna, s. r. o. Jednatel firmy Pavel Šťastný bude díky podnikatelské misi přímo na místě hledat inspiraci, jak dál rozvinout design celé expozice České republiky. S podnikáním v Emirátech má bohaté zkušenosti.

„V Emirátech k nám byli vždy vstřícní. V Dubaji jsme před lety odstartovali projekt Child Care se společnostní Linet. První nemocniční lůžko pro děti v barvách a tvaru žirafy jsme prezentovali v budově Burj Al Arab. Velmi rád se sem vracím a spolupracuji s Emirátsko-Ománskou společností JCI Medical Solutions, které jsem navrhl logo a jež distribuuje také české výrobky,“ říká Pavel Šťastný, jednatel společnosti Plechárna s.r.o.

Do Dubaje by na EXPO 2020 rád přivezl i putovní výstavu k 30. výročí sametové revoluce, vzniku Občanského fóra a příběhu loga OF, které vytvořil. „Vzhledem k tomu, že výstava bude putovat i do dalších zemí Zálivu, byl bych rád, abychom neopominuli ani tak důležitou zemi, jako jsou Spojené arabské emiráty,“ doplňuje Pavel Šťastný.

EXPO 2020 láká také jednoho z největších českých výrobců skleněných perlí G&B beads, s. r. o. „Věříme, že nám podnikatelská mise pomůže v navázání nových kontaktů. Již nyní spolupracujeme s několika partnery ze SAE a Kataru. Od spojení s výstavou EXPO 2020 si slibujeme, že oslovíme další zákazníky,“ říká Zuzana Slámová, majitelka G&B beads, s.r.o.

Firma vytvořila dvě nové kolekce šperků inspirované výstavou EXPO, které v Dubaji v roce 2020 slavnostně představí. „Vsadili jsme na jednoduchost, čistotu a eleganci. Dívala jsem se na spot představující nové logo pro EXPO 2020, kde vítr v poušti odhaluje v písku zavátý prstenec z nugetů zlata a nápad na kolekci "gold" byl na světě. V případě kolekce "link" bylo inspirací motto výstavy: Spojení myšlenek, vytváření budoucnosti,“ popisuje Zuzana Slámová.

DUBAJ JE CENTREM PRO OBCHOD S CELÝM REGIONEM PERSKÉHO ZÁLIVU

SPCR persky-zaliv obchod

Spojené arabské emiráty se stávají regionálním centrem, kde se uzavírají obchody pro celou oblast Středního východu. Už šest let v zemi působí výrobce systémů pro chytré budovy a chytrá města ELKO EP. „Máme v SAE a Saúdské Arábii pobočku. Dodáváme také do Ománu, Kataru a Kuvajtu. Celá oblast Středního východu díky dynamickému rozvoji nabízí uplatnění pro naše systémy,“ říká Jiří Konečný, jednatel ELKO EP, který se podnikatelské mise účastní.

Na dvou setkáních, která organizuje Czech Business Council v Dubaji, se účastníci mise dozvědí, jak se mění podmínky pro podnikání v SAE i okolních zemích. "Czech Business Council rozšířil letos svou činnost do Saúdské Arábie, Íránu a Ománu. V těchto zemích působí jako oficiální CBC ambasadoři tři čeští podnikatelé a manažeři. Budou využívat své lokální zkušenosti při pomoci českým firmám, které chtějí na tyto trhy vstoupit," uvádí Pavel Foubík, prezident Czech Business Council v Dubaji a severních emirátech.

Spojené arabské emiráty se letos stejně jako okolní země vzpamatovávají z ekonomického zpomalení. Letošní růst by se měl podle odhadů Mezinárodního měnového fondu zrychlit z 0,5 na téměř 2 procenta. V dalších letech by se výkon ekonomiky měl zvyšovat o více než 3 procenta ročně. „Ve srovnání s ostatními zeměmi Perského zálivu nejsou Spojené arabské emiráty tolik závislé na vývozu ropy. Pokles cen ropy určitě nebyl pro ekonomiku příznivý, ale na druhou stranu posílení amerického dolaru a na něj navázaného emirátského dirhamu výrazně zlevnilo dovozy z Evropy, včetně Česka,“ dodává Daniel Blažkovec, obchodní rada českého velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět