SP ČR je proti zrušení povinné maturity z matematiky

Svaz průmyslu a dopravy nerozumí pozici vlády, která na svém včerejším jednání zaujala neutrální postoj k návrhu novely školského zákona, předloženému skupinou opozičních poslanců.

„Vláda si při svém nástupu jako jeden z cílů stanovila připravit Česko na nadcházející změny spojené s plošnou digitalizací, zaváděním Průmyslu 4.0, a minimalizovat tak jejich případné negativní dopady na zaměstnanost a trh práce. Překvapuje nás proto, že se nijak nevymezila proti snaze zrušit povinnou zkoušku z matematiky a cizího jazyka,“ komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, a dodává: „Přitom právě znalost matematiky je důležitá nejen pro studium technických oborů, ale i pro rozvoj logického a invenčního myšlení, což je pro práci v digitalizovaných firmách využívajících prvky Průmyslu 4.0 klíčové. Musíme se zaměřit spíš na zlepšení kvality výuky matematiky, nikoliv rušit povinnou maturitu z ní.“ Povinnou maturitu z matematiky a cizího jazyka schválil Parlament ČR po důkladných jednáních v roce 2015. Letošní výsledky maturitní zkoušky ukázaly, že se žáci zlepšují v matematice, a naopak se mírně zhoršili v češtině.

„Povinná maturita z matematiky nebo cizího jazyka se měla týkat už studentů, kteří nastupovali do prvního ročníku na střední školy v roce 2018. S ohledem na to si vybírali školu. Není správné jim měnit podmínky v průběhu studia. Také učitelé, pokud mají učit kvalitně, potřebují jasně vědět, na co mají žáky připravovat,“ upozorňuje Jaroslav Hanák.

Poslanci dále navrhují využít kategorii „středního vzdělání“, která je dnes určena pro absolventy praktických škol pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, i pro neúspěšné maturanty. Ti doposud spadají do kategorie „ukončené základní vzdělání“.

„Chápeme snahu poslanců řešit nepříznivou pozici neúspěšných maturantů na trhu práce. Podle našeho názoru ale zařazení do kategorie „střední vzdělání” jejich zaměstnatelnost nijak nezlepší. Zaměstnavatelé nemají pro takové uchazeče tabulky pro odpovídající zařazení a ohodnocení,“ vysvětluje Jaroslav Hanák.

Zbývající poslanecké návrhy jsou shodné s novelou školského zákona, kterou od loňského podzimu připravuje MŠMT.

„Doporučujeme ministru školství, aby co nejdříve dokončil a předložil do vlády vlastní návrh novely školského zákona, na jehož obsahu panuje odborná shoda,“ uzavírá Jaroslav Hanák s tím, že by měl ministr s předkladateli poslaneckého návrhu vyřešit, jak jejich náměty zapracovat, aby byly ve shodě s programovými cíli vlády i potřebami České republiky.

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět