Stát by měl říct, kolik peněz z programů Covid I a II do firem dorazilo

Programy COVID mají být jedním z hlavních vládních protikrizových opatření. V programu Covid I ale spousta firem neuspěla, v programu COVID II se podle údajů MPO schvaluje až 70 % žádostí. Nyní se rozjíždí program Covid Plus pro velké firmy a před spuštěním je COVID III. Jak to je s programy COVID a co se chystá, zaznělo v pátém díle ze série on-line konferencí, v nichž členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými experty hledají cesty k restartu ekonomiky po koronavirové krizi.

Pátý díl ze seriálu on-line konferencí Svazu průmyslu a dopravy ČR se zaměřil na půjčky a záruční programy na pomoc podnikatelům postiženým koronavirovou krizí. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar k diskuzi pozval ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR a generálního ředitele Třineckých železáren Jana Czudka, a předsedu představenstva České spořitelny Tomáše Salomona.

Svaz průmyslu a dopravy českou verzi státních záruk za bankovní úvěry pro firmy postižené koronavirovou krizí nepovažuje za ideální nástroj, který by českým podnikům rychle pomohl. Stát programy Covid I a II zkomplikoval složitou administrativou a přijatými parametry těchto programů omezil jejich využitelnost pro mnoho firem. „Programy COVID měly do firem, které náhle přišly o část nebo veškeré tržby, rychle nalít hotovost, aby tuto dobu přežily. Jenže mnoho žadatelů narazilo na zamítnutí žádosti. Jiné podniky, které mají několik tisíc zaměstnanců, na možnost požádat o úvěr se státní zárukou teprve čekají,“ uvádí Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Řada z firem, které prošly sítem v programech Covid I a II, stále nevědí, jestli peníze nakonec dostanou. „MPO, ČMZRB a nově také EGAP musí firmám jasně říct, kdy mohou očekávat peníze ze záručních programů na svých účtech a kolik peněz už díky těmto programům skutečně dostaly,“ vyzývá státní úřady Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„COVID I byl mimořádný rychloprogram, který se vypsal s nulovou úrokovou sazbou a s ročním odkladem. Díky tomu se přihlásilo obrovské množství klientů, řádově desetinásobně víc, než byla ČMZRB schopná uspokojit nikoliv s ohledem na objem, ale na kvalitu žádostí,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Jinak řečeno, žádost poslal úplně každý a možná v domnění, že se snadno a rychle dostane k penězům. Tak to ale není, je to úvěr a ti, co ho poskytují, si musí žadatele prověřit, aby byl schopen splácet. U COVIDU II, kde ČMZRB ručí za úvěry u komerčních bank a přispívá jim na úhradu úroků, se schvaluje 70 % žádostí, kterých přišlo desetkrát víc, než bylo pro banku do té doby běžné. Úspěšnost získání podpory je tedy výrazně vyšší, a ještě ji zlepší COVID Plus a COVID III.“

Karel Havlíček doplnil podrobnosti k programům COVID Plus a COVID III. „COVID Plus spustila Exportní garanční a pojišťovací společnosti začátkem května. Ke včerejšku se o něj zajímala téměř desítka komerčních bank. Právě EGAP v programu ručí za úvěry, ve svém online systému evidoval přes 20 rozpracovaných žádostí. Program COVID III je nyní na notifikaci u Evropské komise,“ uvádí Karel Havlíček a doplňuje: „Předpokládáme, že vyjádření přijde v nejbližších dnech. V COVID III bude ČMZRB ručit za úvěry od komerčních bank, alokováno bude 150 miliard korun. To znamená, že ČMZRB bude moci zaručit úvěry až v objemu 500 miliard korun a podpořit tak kolem 150 000 OSVČ a podniků zaměstnávajících až 500 zaměstnanců.“

Po dvou měsících od vypuknutí krize se podařilo spustit záruční program pro velké firmy Covid Plus, v němž za komerční úvěry ručí státní pojišťovna EGAP. „Také na velké firmy krize tvrdě dopadla. Pokud by nezískaly podporu, musely by propouštět a některé možná i zcela uzavřít výrobu. Svazu průmyslu se podařilo prosadit řadu důležitých parametrů v programu Covid Plus. Například zvýšení maximální výše zaručeného úvěru z 1,4 na 2 miliardy korun, nebo možnost, aby jedna firma mohla využít záruku na úvěry od více bank. Díky Svazu průmyslu bude možné úvěr použít také na investice do zlepšení výroby. Stále ale čekáme na finalizaci smlouvy mezi Českou bankovní asociací a EGAP,“ říká Jan Czudek, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a generální ředitel Třineckých železáren.

Firmy čekají na vyhlášení programu Covid III, který by měl být administrativně jednodušší a měly by na něj dosáhnout nejen malé a střední společnosti, ale také velké podniky do 500 zaměstnanců.

„Pomoc firmám skrze státem garantované úvěry je vyzkoušený model, který ve stávající krizi použila většina zemí a věřím, že úvěrový proces ve třetí fázi programu COVID bude oproti dvěma předcházejícím rychlejší a méně byrokratický. Banky bezpochyby dokáží v rámci COVID III financovat mnoho firem i z těch odvětví, na které dolehla krize obzvláště těžce, ale nedokáží pomoci všem. Je nutné si uvědomit, že banky stále nesou 70 % úvěrového rizika a musejí se chovat s péčí řádného hospodáře,“ říká Tomáš Salomon, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny.

Spuštění COVID III se odvíjí od notifikace Evropské komise, která by podle nyní známých informací měla přijít v nejbližších dnech. MPO zdůrazňuje, že programy COVID jsou jedním z mnoha nástrojů na podporu nastartování ekonomiky. Zapadají do palety programů jako je Antivirus, Kompenzační bonus pro OSVČ či ošetřovné. Pouze jeden mechanismus totiž nemůže vyléčit všechny problémy ekonomiky, které dnes vyvstávají na povrch.

Seriál online konferencí bude pokračovat příští čtvrtek, kdy se viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj bude se svými hosty věnovat tématu, jak zajistit hygienicky bezpečné pracoviště, aby se zaměstnanci mohli vrátit do práce. V seriálu členové představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR s pozvanými hosty také hodnotí, jak jsou účinná dosavadní opatření vlády na pomoc firmám a ekonomice.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět