Velké firmy jsou připravené pomoci státu s vakcinací

Většina velkých firem má zájem o očkování zaměstnanců podnikovými lékaři. Vyplývá to z rychlého šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle odhadů Svazu průmyslu by závodní lékaři a poskytovatelé zdravotní péče ve velkých firmách mohli naoočkovat až 1,2 milionu zaměstnanců.

„Podniky chtějí pomoci státu s očkováním a přispět tak k ukončení epidemie Covid-19. Obvolali jsme přes 30 velkých firem, jako jsou Plzeňský prazdroj, Třinecké železárny, Unipetrol, T-Mobile, Škoda Auto, Continental Barum nebo Amazon. Drtivá většina z nich má zájem o to, aby jejich podnikoví lékaři nebo poskytovatelé zdravotní péče mohli očkovat zaměstnance,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Své zaměstnance chtějí některé firmy k očkování i motivovat. Pracovníkům hodlají například proplácet dobu, kterou budou muset strávit očkováním proti nemoci Covid-19. „Podniky si od očkování slibují nejen výrazné snížení nemocnosti, ale i rychlejší návrat k normálnímu životu,“ vysvětluje Jan Rafaj. Svaz průmyslu už minulý týden pomohl prosadit, že v druhé vlně očkování od května smí pomoct s vakcinací i firmy a jejich lékaři. Teď Svaz průmyslu navrhuje, aby už při registraci k očkování mohli lidé zaškrtnout, že se chtějí nechat očkovat právě u svého zaměstnavatele.

„Když budeme očkovat ve firmách, jsme schopni zajistit rychlejší proočkovanost populace. Odlehčíme tím i přetíženému zdravotnickému systému. Pro řadu lidí navíc bude jednodušší nechat se očkovat podnikovým lékařem přímo v místě zaměstnání než kvůli tomu třeba cestovat do desítky kilometrů vzdáleného očkovacího centra,“ dodává Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

K tomu, aby podniky své zaměstnance mohly očkovat, ale potřebují přehledný a fungující registrační systém, který vakcinaci ve firmách usnadní. „Webový formulář, přes který se lidé budou k očkování registrovat, musí být přehledný a stoprocentně spolehlivý. Nemůže se opakovat situace z minulého týdne, kdy při registraci k očkování seniorů nad 80 let systém kolaboval,“ připomíná Jan Rafaj.

JEDNODUŠŠÍ OČKOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ KRITICKÉ INFRASTRUKTURY

Svaz průmyslu a dopravy také požaduje, aby se zjednodušilo očkování pracovníků kritické infrastruktury. Mezi ně patří kromě zdravotníků a záchranářů třeba pracovníci energetických nebo vodohospodářských firem. „Zásadně odmítáme návrh vlády, podle kterého by přednostně očkovaní lidé měli s sebou na očkování vzít potvrzení od zaměstnavatele, které budou až na místě kontrolovat lékaři. Celý proces to výrazně zpomalí. Místo toho navrhujeme, aby stát každé firmě přidělil unikátní několikamístný kód. Tím by se zaměstnanec při registraci prokázal a systém by sám poznal, že jde například o pracovníka firmy ČEZ, a na očkování ho pustil,“ vysvětluje Miroslav Palát, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu zároveň prosazuje, aby se prioritně očkovali nejen zaměstnanci kritické infrastruktury státu, ale i pracovníci návazných dodavatelských řetězců. To jsou třeba firmy, kteří zajišťují pravidelný servis například v elektrárnách. „Takové firmy sice nesplňují definici kritické infrastruktury, ale bez jejich fungování by mohlo docházet k negativním dopadům na ekonomiku a fungování státu. V první řadě je ale třeba proočkovat tu nejrizikovější skupinu obyvatel a zdravotníky. Ty v žádném případě předbíhat nechceme a podporujeme, aby dostali vakcínu co nejdříve,“ dodává Miroslav Palát, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět