Stanovisko SP ČR k situaci na Ukrajině

Svaz průmyslu a dopravy ČR odsuzuje probíhající vojenskou operaci a invazi Ruska na Ukrajině. Pro Svaz průmyslu, největší zaměstnavatelský Svaz v Česku, mají v tuto chvíli prioritu lidé – ať již občané Ukrajiny v Česku, naši kolegové a zaměstnanci, tak jejich rodinní příslušníci na Ukrajině.

V tuto chvíli již jednáme s příslušnými úřady a zároveň podnikáme jako Svaz potřebné kroky ve třech prioritních oblastech. Je nutné:

  • Zajistit jednoduchý vízový proces pro rodinné příslušníky našich ukrajinských kolegů a zaměstnanců tak, aby se zbytek jejich rodin dostal na území Česka co nejdříve. K tomu je třeba i koordinovaná pomoc se zajištěním jejich rychlé a bezpečné přepravy a následný celkový adaptační proces podpory po jejich příchodu.
  • Jednat s Ukrajinskou stranou o ukrajinských zaměstnancích pracujících v ČR pro případ další eskalace situace.
  • Automaticky prodloužit platnost stávajících pracovních i krátkodobých víz všem ukrajinským občanům, kteří jsou v tuto chvíli na území Česka.

Řada našich členů již začala cíleně oslovovat své zaměstnance ukrajinského původu, aby je ujistila o podpoře a připravenosti pomáhat podle vývoje situace a průběžně monitorovala a vyhodnocovala jejich obavy a potřeby. Jako SP ČR budeme tyto aktivity s našimi členy systematicky vyvíjet a rozšiřovat.

Vyhrocená situace a očekávané sankce budou mít negativní dopad na řadu českých firem. Jsme připraveni podpořit českou vládu i Evropskou unii v jejich krocích, které budou jednak oprávněnou reakcí na agresi a porušování mezinárodního práva, ale zároveň také minimalizují dopad konfliktu na ekonomiku a společnost.

Naší hlavní a v tuto chvíli jedinou prioritou jsou lidé a konkrétní pomoc, kterou můžeme společně s českou vládou a občany zajistit.

Stanovisko SP ČR k situaci na Ukrajině z 22. 2. 2022 zde.

kategorie Tiskové zprávy
zpět