České firmy prohloubily na Tchaj-wanu své obchodní vztahy

České firmy za sebou mají úspěšná jednání v rámci podnikatelské mise do Jižní Koreje a na Tchaj-wan. Po programu v korejském Soulu a Busanu se delegace přesunala do Tchaj-peje, kde mimo jiné pětice českých podniků z oborů zdravotnictví, strojírenství, energetiky a ICT uzavřela memoranda o porozumění s tchajwanskými partnery.

Na návštěvě Jižní Koreje a Tchaj-wanu doprovází předsedkyni Poslanecké sněmovny PČR Markétu Pekarovou Adamovou stovka českých firem a organizací vedených Svazem průmyslu a dopravy ČR a Česko-taiwanskou obchodní komorou. V Tchaj-peji na podnikatele čekala vůbec největší byznysová akce celého programu. Svaz průmyslu a dopravy a CIECA, Čínská mezinárodní asociace pro ekonomickou spolupráci, pro zástupce firem připravily 18. ročník Česko-tchajwanské podnikatelské rady, které se zúčastnilo přes 200 lidí. V rámci ní navíc pět českých podniků z oborů zdravotnictví, strojírenství, energetiky a ICT uzavřelo memoranda o porozumění s tchajwanskými partnery, kterými prohlubují spolupráci se svými partnery.

02

„České firmy mají co nabídnout. Jsou flexibilní, inovativní, mají bohaté zkušenosti na mezinárodních trzích. V naší delegaci jsou progresivní, stabilní a perspektivní společnosti, jejichž spolupráce s tchajwanskými partnery může být pro obě strany velmi přínosná,“ řekl v úvodu Česko-tchajwanské podnikatelské rady Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Například firma APEX DYNAMICS CZECH s.r.o. úzce spolupracuje s tchajwanským výrobcem planetových převodovek a ozubených hřebenů více než 10 let. Za tuto dobu si tyto výrobky vydobyly silné postavení na českém trhu a společnost zde patří mezi tři největší dodavatele. Podpisem memoranda tak firma upevnila obchodní vztahy s tchajwanským partnerem a prohloubila technickou spolupráci pro vývoj pohonných systémů pro automatizaci českých strojů a podniků.

04

RAVEO s.r.o. uzavřelo memorandum se společností cpc Chieftek Precision Co., Ltd, protože chtějí společnými silami rozvíjet obchodní aktivity v rámci lineárních ložisek a také najít propojení ve vývoji nových produktů, na kterých by mohly spolupracovat i české subjekty. Podpisem se obě strany zavázaly také k úpravě cen produktů, které jsou nyní velmi diskutovaným tématem po letech enormního zdražování. Tímto krokem čeští výrobci a zákazníci dostanou zajímavější cenu pohonných lineárních jednotek, což jim ve výsledku zajistí větší konkurenceschopnost.

Vztahy se svým partnerem na Tchaj-wanu upevnila i firma IBG Česko s.r.o., významný výrobce a integrátor bateriových úložišť elektrické energie s pobočkami na Slovensku a Maďarsku. Se společností SMS InfoComm, která má již v Česku také pobočku, by na základě předchozích jednání v rámci podepsané dohody o spolupráci mohlo v ČR vzniknout recyklační centrum lithiových baterií zapadající do celého ekosystému cirkulární ekonomiky obou společností. IBG v rámci výzkumného projektu přizvalo ke spolupráci také akademický sektor prostřednictvím Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a také společnost CHEMINVEST, která zajišťuje projektovou dokumentaci potřebnou pro výstavbu recyklační linky.

03

Se společností SMS InfoComm pak memorandum o porozumění podepsala i firma STIMVIA. Společně se chtějí podílet na výrobě a uvádět na trh produkt, který je ve své třídě první klinicky ověřený neinvazivní léčebný přístroj s biofeedback closed loop systémem.

Inovativní společnosti ICONTIO a TaiDoc Technology Corporation mají společně zájem o zlepšení zdravotní péče ve svých regionech s využitím nejnovějších technologií a originálních řešení. Partneři se dohodli na úzké spolupráci a vzájemné podpoře v otázkách společného zájmu ve výzkumu a vývoji technologií a řešení v oblasti telemedicíny a sociálních služeb nebo péče o osoby se speciálními potřebami včetně seniorů.

Část delegace českých podnikatelů a zástupců univerzit a samospráv doprovázející předsedkyni Poslanecké sněmovny bude na Tchaj-wanu do středy a druhá část až do konce týdne. Na firmy čeká v následujících dnech kromě řady obchodních jednání například veletrh Smart City Summit a Expo.

kategorie Tiskové zprávy
zpět