Do Jordánska odletí se Svazem průmyslu třináct firem

V sobotu večer odlétá do Jordánska podnikatelská mise, kterou pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR. Ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou na její oficiální cestě doprovodí 16 zástupců z 13 firem. Setkají se s členy jordánské vlády a zástupci jordánských státních i soukromých firem.

Letošní druhá podnikatelská mise pořádaná Svazem průmyslu a dopravy ČR míří do Jordánska. V podnikatelské delegaci, která doprovází ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou, jsou zástupci třinácti firem z oborů energetiky, elektrotechniky či zdravotnické techniky a farmacie. „Jordánsko je pro české firmy významný partner. Už v minulosti naše podniky prokázaly, že jsou spolehlivými dodavateli v oblastech, jako je doprava, strojírenství a moderní technologie. Potenciál pro růst českého exportu do Jordánska není pořád dostatečně využitý,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který vede podnikatelskou delegaci.

Jordánsko je stabilní a poměrně rychle se rozvíjející země v regionu Středního východu. Tamní ekonomika by měla podle odhadu Mezinárodního měnového fondu v příštích letech růst o více než 2 procenta ročně. Český export od roku 2011 vzrostl ze 707,5 milionu korun na loňských 1,12 miliardy korun. V posledních dvou letech ovšem mírně klesá. Největší podíl na českém exportu do Jordánska mají dodávky podvozků pro nákladní vozy Tatra, zařízení pro zpracování dat, pytlový papír a pušky a pistole.

"V rámci zasedání Česko-jordánské společné komise v hlavním městě Jordánska Ammánu budou na programu konkrétní projekty v perspektivních hospodářských oblastech včetně energetiky, strojírenství, železniční infrastruktury, vodohospodářství a obranného průmyslu. Tyto obory by do budoucna měly vést k posílení obchodní relace mezi Českou republikou a Jordánskem," uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Jordánsko se chystá stavět jadernou elektrárnu a poohlíží se po možnostech využití malých modulárních reaktorů. Plánuje také rozvoj těžby uranu. O obě oblasti se zajímá několik účastníků podnikatelské mise, kteří se sejdou s předsedou Jordánské atomové komise Khaledem Toukanem či ministryní energetiky Hala A. Zawati. „V zemích jako Jordánsko je důležité propojování státní správy s podnikateli, proto oceňujeme, že se naše firmy budou moci účastnit i ministerských setkání,“ dodává Jaroslav Hanák.

Jordánsko modernizuje své rozvodné sítě elektřiny. Zakázku na dodávku dvou tisíc měřících přístrojů pro kontrolu kvality elektřiny v síti podepsala už před rokem a půl česká firma Elcom. „Vyvinuli jsme pro jordánský tendr novou platformu pro nový měřící systém. Během podnikatelské mise se potkáme se zástupci distribuční společnosti IDECO a partnerské firmy Technology Integration, abychom dojednali načasování dodávek zbylých 1700 kusů. Zařízení chceme také prezentovat dalším jordánským distribučním firmám,“ říká Daniel Kaminský, generální ředitel Elcom.

Jordánsko je dobrým odrazovým můstkem pro vstup na okolní trhy, ať už je to Irák, Palestinská území nebo válkou poničená Sýrie. Sousední země oceňují politickou a ekonomickou stabilitu Jordánska. „Je to takové Švýcarsko regionu. Chceme tamním partnerům představit třeba systém suchého a přesného stavitelství nebo kogenerační jednotky na zplyňování odpadu,“ uvádí Jan Šarapatka, místopředseda představenstva Česko-jordánské obchodní komory.

V letošním roce plánuje Svaz průmyslu a dopravy ČR zorganizovat minimálně patnáct podnikatelských misí. V březnu chystá SP ČR samostatnou misi na Tchaj-wan. V dubnu Svaz průmyslu připravuje misi doprovázející místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce do Peru a Kolumbie. S ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou pojedou v dubnu podnikatelé do Kyrgyzstánu a Uzbekistánu. V dubnu se plánuje podnikatelská mise s Martou Novákovou do Srbska a Makedonie.

Za uplynulých 26 let zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR na 186 podnikatelských misí do stovky zemí světa. Možnost vyjet spolu s předními představiteli státu do zahraničí a účastnit se byznysových jednání na nejvyšší úrovni za tu dobu využilo přes 4300 exportérů.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět