Již 104 firem apeluje na premiéra k přijetí rovného manželství

Výzva k přijetí manželství pro všechny páry ze 6. září 2023 se rozrůstá. K otevřenému dopisu premiérovi Petru Fialovi se připojilo již 104 firem. Patří mezi ně společnosti jako Svaz průmyslu a dopravy České republiky, Vodafone, Čedok, Slevomat, ŠKODA AUTO, Plzeňský Prazdroj, IKEA, Toptrans, Liftago, T-Mobile, ale také malé rodinné firmy, e-shopy a startupy.

ODSTRANĚNÍ DISKRIMINACE LGBT+ LIDÍ A PŘIJETÍ ROVNÉHO MANŽELSTVÍ BY PŘINESLO DO EKONOMIKY MILIARDY KORUN

Podle ekonomické analýzy renomované výzkumné organizace Open For Business (mezi jejíž členy patří například Accenture, Deloitte, Deutsche Bank, EY, McKinsey & Company, PwC) stojí nerovnoprávné postavení LGBT+ lidí českou ekonomiku ročně až 37,6 miliard korun. Autoři studie popisují například souvislost mezi větší vstřícností vůči LGBT+ lidem a hospodářským rozvojem.

„Konkurenceschopnost v tuzemském, EU, ale i globálním měřítku je pro české firmy jedním z hlavních úkolů. Chceme, aby Česko bylo skanzenem a drželi se umělé hranice mezi občany, anebo preferujeme, aby legislativa poskytovala stejné podmínky pro všechny? Zaměstnavatelé, kteří chtějí všem svým pracovníkům a pracovnicím poskytovat rovné prostředí, musí dnes aktivně narovnávat mezery v zákonech, které stejnopohlavním párům nedávají stejné podmínky. V současné situaci někteří kvalifikovaní experti z těchto párů začínají dávat před Českou republikou přednost jiným zemím, což ještě dále prohlubuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků na domácím trhu práce. Čím déle tyto rozdíly budou trvat, tím větší bude negativní dopad na naše firmy a společnost,“ hodnotí aktuální situaci Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Diskriminace obecně se podepisuje na nižší produktivitě minoritních skupin, LGBT+ lidi nevyjímaje. Dlouhodobě vede ke snížené ochotě investovat do vzdělání a seberozvoje, pokud tyto investice nejsou na trhu práce a ve společnosti plně doceněny. V rámci zaměstnání pak diskriminující prostředí vede k méně efektivní organizaci práce a vyšší míře psychické nepohody, což se odráží v nižší produktivitě či vyšší absenci,“ říká ekonom Vojtěch Bartoš, který aktuálně působí na Katedře ekonomie, managementu a kvantitativních metod Milánské univerzity a vlivem diskriminace na ekonomiku se dlouhodobě zabývá.

„Zavedením institutu manželství pro všechny páry má nyní český stát jedinečnou možnost vyslat jasný signál, že diskriminovat LGBT+ lidi je nepřípustné. Zároveň tím může odstranit některé ze strukturálních nerovností, které také zhoršují společenské postavení a psychický stav LGBT+ jednotlivců. Ať už jde o společná rodičovská práva, společné jmění manželů, právo na vdovský a vdovecký důchod a podobně. Společenské normy se v historii mění a postoje ve společnosti se vyvíjejí. Příkladem může být dnes už samozřejmé volební právo žen. Český stát má navíc svou pozici usnadněnou tím, že veřejné mínění je manželství pro všechny páry dlouhodobě nakloněno,“ doplňuje Bartoš.

Výzvu inicioval na začátku září tohto roku generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák společně s dalšími 66 signatáři a signatářkami. Nabízízená osobní schůzka zástupců a zástupkyní firem premiérovi zůstala zatím bez odezvy. Podniky a organizace, které se chtějí připojit k otevřené výzvě, mohou napsat na emailovou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Seznam všech 104 signatářů a signatářek otevřené výzvy premiérovi.
Tisková zpráva Vodafone ze 6. září 2023.

kategorie Tiskové zprávy
zpět