Zaměstnavatelé odmítli skokové zvýšení minimální mzdy

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a další významné zaměstnavatelské organizace jako je Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR odmítly dnes při tripartitním jednání návrh skokového navýšení minimální mzdy pro příští rok o tisíc korun.

„Nejsme proti navýšení minimální mzdy. Navrhujeme na příští rok 500 korun. Nemůžeme si však dovolit skokové navýšení o téměř 11 procent vzhledem k tomu, že firmy budou muset řešit další tarify a navýšení mezd dalším pracovníkům,“ uvedl na Plénu Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity) prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Podle zaměstnavatelů existují výrazné rozdíly mezi jednotlivými sektory, skokové navýšení minimální mzdy by se negativně dotklo takových odvětví, jako je textilní, kožedělný či dřevařský průmysl, částečně stavebnictví a zemědělství, zejména však bezpečnostních služeb.

Zaměstnavatelé již dříve požadovali v případě minimální mzdy, kterou pobírají zhruba tři procenta pracovníků v České republice, aby navyšování bylo navázáno na objektivní parametry. Dlouhodobě odmítají ad hoc navyšování bez ekonomické analýzy dopadů na zaměstnavatele, jejich konkurenceschopnost a schopnost udržení pracovních míst.

Jiří Janda