Anketa SP ČR: Čeští exportéři nechtějí přijít o Ukrajinu

DSC 0026


Čeští exportéři mají nadále zájem o ukrajinský trh. Jejich zájem oproti předchozím letům sice poklesl, přesto Ukrajina jako exportní destinace zůstává na 14. místě. Vyplývá to ze zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) mezi firmami, které se v Praze zúčastní dvoudenní konzultace s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade. Tuto akci spolupořádá SP ČR od roku 2002 a pravidelně se jí účastní na 400 zástupců firem.

V letošním roce se registrovalo dokonce 468 účastníků, kteří si zažádali o celkem 3 130 individuálních schůzek. A právě na základě počtu přihlášených exportérů o informace z dané země lze vyvodit zájem o konkrétní teritorium.

V minulých letech byla Ukrajina jako země zájmu českých exportérů v první desítce. Vzhledem k situaci ve východní části této země se zájem firem snížil a jako exportní destinace se Ukrajina dostala až na 14. místo. Na druhé straně je zájem o informace z této země větší než například o USA, Ázerbájdžán, JAR, Izrael, Koreu nebo Chile. Ze zjištění lze vyvodit, že české firmy se nadále zajímají o tuto exportní destinaci.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět