SP ČR uspořádal setkání zástupců firem s delegací z Iráku

IMG 6381

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) dnes ve svém sídle v Praze uspořádal setkání zástupců českých firem s delegací z iráckého Kurdistánu. Zúčastnilo se jí na 25 zástupců českých společností podnikajících zejména v oborech dopravy, výstavby, IT, elektroniky a farmaceutického průmyslu.

Iráckou delegaci vedl Shekh Mustafa A.R. Abdulla, předseda Importers and Exporters Union of Kurdistan Region. Vyslovil přání prohloubit spolupráci se SP ČR, kterou by v budoucnosti mělo konkretizovat společné memorandum. Pozval rovněž české obchodníky k návštěvě Kurdistánu, aby na místě zmapovali možnosti spolupráce.

„Z pohledu Svazu se jednalo o velice důležitou akci – oblast Blízkého východu prioritní oblastí Svazu, a čeští exportéři mají o tento trh velký zájem. Velký zájem se také projevil v účasti zástupců více než 25 firem na tomto obchodním semináři. Oblast Kurdistánu je dnes nejstabilnější oblastí Iráku a pro české firmy je důležité, aby s kurdskými obchodními partnery udržovali blízké vztahy, což vyžaduje především osobní jednání,“ řekl ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

Početný zájem českých firem o teritorium Kurdistánu potvrzuje, že i přes určité bezpečnostní problémy je toto území v rámci Iráku pro obchod nejstabilnější. Tato akce navázala na dlouholetou snahu Svazu průmyslu a dopravy pomoci českým podnikům vstoupit na irácký trh, Svaz se například pravidelně účastní energetického a stavebního veletrhu v iráckém Erbílu.

„Irácký trh má vzhledem k historicky dobrému jménu České republiky, ale i dřívějšího Československa, pro naše firmy značný potenciál. V neposlední řadě je nutné počítat s tím, že Česká republika není jediná země, která zde obchoduje, nebo se chystá obchodovat. K tomu, aby naše firmy byly v mezinárodním měřítku konkurenceschopné, bude však potřeba velké institucionální a finanční podpory státu. Tvrdíme, že tato podpora je a bude pro naše exportéry klíčová,“ dodal Lukáš Martin.

Jiří Janda