Základem úspěchu je motivace mladých lidí


Chceme-li orientovat naši mládež na přírodovědné obory, techniku a vědecké bádání, nezbývá nám nic jiného, než usilovně pracovat na motivaci mládeže pro tyto obory.

Naše snažení není úplně v plenkách. Na základních i středních školách v tomto směru probíhá celá řada soutěžních akcí a pracují polytechnické zájmové kroužky. Co nám ale chybí, jsou pozitivní vzory podnikatelů, vědců, a vynálezců, kteří v našich podmínkách docílili ve svých oborech významných úspěchů a dočkali se uznání v evropském i světovém měřítku. Osobností máme mnoho, ale naše mládež je nezná.

Český svaz vědeckotechnických společností (ČSVTS), jmenovitě Českomoravská společnost pro automatizaci (ČMSA) přichází s projektem vydání knižnice o historických i současných osobnostech s názvem „Vynálezci, vědci a podnikatelé v českých zemích“. Knižnice je určena pro žáky a učitele v regionálním školství. Do budoucnosti se počítá s jejím převodem na multimediální verzi, která bude jistě pro žáky srozumitelnější.

Už více než rok pracuje ediční rada složená ze zkušených pedagogů a techniků, vyznačujících se výraznou a úspěšnou publikační činností. Mezi vybrané osobnosti jsou zahrnuty např. J. E. Purkyně, J. Ressel, J. Perner, E. Škoda, F. Křižík, V. Kaplan, T. Baťa, J. Heyrovský, O. Wichterle, V. Svatý, A. Holý, O. Jirsák a další. Výběr osobností je otevřený zejména pro další aktuální příklady i současných osobností.

Už v roce 2016 by mohlo vyjít několik svazků, každý s popisem života a díla 5 vybraných osobností. Na podporu tohoto projektu nabízíme firmám, které shledaly v tomto počinu smysluplný záměr, celostránkovou propagaci v některém ze svazků. Publikace lze použít pro spolupráci se školami v regionu i jako dárkový předmět. Podrobnější informace si můžete vyžádat na adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Prof. Ing. Jaromír Volf, DrSc.
předseda ČSVTS

Doc. Ing. Ladislav Maixner, CSc.
místopředseda ČMSA, předseda ediční rady

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět