Odložte schválení Národního plánu rozvoje sítí nové generace


Odborná veřejnost sdružená v Platformě pro rozvoj vysokorychlostních internetových sítí pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR se obrátila na ministra Jana Mládka s žádostí o odložení termínu předání Národního plánu rozvoje sítí nové generace ke schválení vládě.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci se zástupci subjektů působících v sektoru informačních a komunikačních technologií připravuje text Národního plánu rozvoje sítí nové generace, který má stanovit rámec státní podpory v této oblasti ve středně- a dlouhodobém horizontu. Ministerstvo dříve vytyčilo cíl předložit Národní plán vládě ke schválení do 30. 6. 2016. Zástupci ICT sektoru nicméně upozorňují, že v uvedeném termínu nebudou dořešeny některé otázky, které jsou pro Národní plán klíčové.

Zejména s ohledem na nutnost projednat výsledky mapování pokrytí ČR formou veřejné konzultace, zohlednit výsledky ekonomických analýz a správně zaměřit podporu pro výstavbu sítí z veřejných prostředků proto zástupci ICT sektoru prostřednictvím Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR žádají ministra Jana Mládka o odložení termínu předání dokumentu vládě na pozdější dobu.

Národní plán by podle společného stanoviska mohl být vládě předložen v září 2016, a to po vypořádání připomínek z veřejné konzultace k výsledkům mapování pokrytí území ČR sítěmi elektronických komunikací, která je plánovaná na srpen.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět