Projekt "Nový občanský zákoník" je ve své polovině

Cílem projektu NOZ je formou diskusních setkání se zástupci firem (zaměstnavatelů i zaměstnanců), úřadů práce, pracovníků z oblasti BOZP, právníků a dalších účastníků  identifikovat výkladové a aplikační nejasnosti vyplývající z účinnosti nového občanského zákoníku a souvisící nové úpravy pracovněprávních vztahů.

SP ČR jako jeden ze spoluorganizátorů projektu již v krajských městech zorganizoval 19 diskusních fór. Zatímco na prvních ještě mohly zaznít věty jako „Vždyť ten nový občanský zákoník se nás netýká, on už neplatí obchodní zákoník?“ nebo „On se nějak změnil zákoník práce?“, na ta pozdější už účastníci přicházeli s informacemi o problémech, se kterými se  v praxi setkali.

Některé problémy se postupem doby a výkladem ministerstva spravedlnosti podařilo vyřešit (např. možnost souběhu výkonu funkce ve statutárním orgánu a pracovněprávního vztahu). Jiná témata byla identifikována jako natolik závažná (např. možnost fakultativního zastoupení zástupců zaměstnanců v dozorčích radách, odstranění dvojího limitu u srážek ze mzdy, stavění prekluzivních lhůt, resp. jejich opětovný běh), že  SP ČR požaduje, aby je ministerstvo spravedlnosti zahrnulo do tzv. „urgentní novely“, kterou nyní ve spolupráci s ostatními resorty připravuje.

Na ostatní nesrozumitelná a problematická ustanovení (např. zdánlivost právního jednání, doručování dle zákoníku práce, pracovnělékařské služby, agenturní zaměstnávání, postavení prokuristy, náklady na srážky ze mzdy z titulu exekucí, oddlužení aj.) i ta, jejichž úskalí si zaměstnavatelé zatím příliš neuvědomují, se bude pamatovat v další části projektu. Další vlna diskusních setkání začne na podzim. 

Informace o projektu najdete na internetové stránce http://www.spcr.cz/probihajici-projekty/novy-obcansky-zakonik

V případě zájmu o účast  kontaktujte koordinátorku projektu Terezu Hejlovou na e-mailu  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jitka Hlaváčková,  Sekce zaměstnavatelská SP ČR

Jitka Hlaváčková
/
kategorie Realizované projekty
zpět