Zaměstnavatelé řeší ochranu dat či zaměstnávání vězňů

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Jihomoravský kraj za poslední čtvrtletí roku 2016 a za první dva měsíce letošního roku.

Díky regionálnímu zastoupení SP ČR proběhly v minulých měsících v Jihomoravském kraji například diskusní fóra na téma novinek v oblasti ochrany osobních údajů nebo k problematice zaměstnávání odsouzených a jejich vstupu na trh práce. Diskuze jsou určeny zejména pro členské firmy Svazu, ale i pro další zájemce z řad zaměstnavatelů či sociálních partnerů. Pracovníci zastoupení SP ČR se aktivně podíleli i na přípravě řady významných regionálních akcí v loňském roce.

Působení a aktivity regionálního zastoupení SP ČR v Jihomoravském kraji

Svaz průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR) je nestátní dobrovolná organizace, která sdružuje klíčové odvětvové svazy, podnikatele a zaměstnavatele z celé České republiky. Hlavním cílem SP ČR je vytvářet optimální podmínky pro dynamický rozvoj podnikání v České republice a hájit společné zájmy svých členů. Tyto zájmy SP ČR prosazuje mimo jiné v Radě hospodářské a sociální dohody (tzv. národní tripartitě), kde má jakožto nesilnější zaměstnavatelský svaz silnou a stabilní pozici. Při společných jednáních s vládou ČR a odbory má možnost projednávat a předkládat aktuální významná témata. Například v předloňském roce se Svaz průmyslu a  dopravy ČR problematice technického školství intenzivně věnoval během úspěšné kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání

K posílení a prohloubení sociálního dialogu a větší podpoře členských firem a podnikatelského prostředí zřídil SP ČR v regionech krajské pobočky. Od roku 2009 funguje také pobočka v Brně. Regionální kancelář slouží jako kontaktní místo pro zaměstnatele působící v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina, ale také jako místo pro setkání a jednání s dalšími regionálními partnery.

Regionální manažerkou pro oba kraje je Kateřina Budínková,„Mým cílem a snahouje pečovat o členské firmy a současně přiblížit aktivity a služby SP ČR i dalším firmám působícím v obou  krajích, navázat s nimi úzkou spolupráci, která by vedla k reflektování jejich aktuálních problémů na příslušných místech, např. Krajských úřadech či jednotlivých ministerstvech. Za důležité považuji rovněž informovat je o aktuálním dění v regionu i na národní úrovni. Jsem ráda, že řada firem působících ve svěřených regionech vnímá SP ČR jako partnera, který hájí jejich oprávněné zájmy.“

Novinky v oblasti ochrany osobních údajů

V květnu nabývá účinnosti nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které je odborníky označováno za největší změnu v práci s osobními údaji ve firmách za posledních 20 let. Jsou české firmy na jeho aplikaci řádně připraveny? Jsou si vědomy všech povinností, které obnáší podstatné zvýšení administrativní i finanční zátěže spojené se zpracováním dat připraveny? O tom všem diskutovali v polovině února tohoto roku v Brně zástupci firem s odborníky ze Svazu průmyslu a dopravy ČR a jeho Pracovní skupiny pro ochranu osobních údajů a Úřadu na ochranu osobních údajů. Diskusní fóra si kladou za cíl umožnit oboustrannou výměnu informací, která bude mj. sloužit pro další spolupráci Svazu s vládou a přípravu pozice Svazu ke vznikající velké novele zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Zaměstnávání vězňů a jejich vstup na trh práce

Řada firem se potýká s výrazným nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, jejich vysokou fluktuací a mezinárodní mobilitou. Jedním z řešení může být zaměstnávání odsouzených osob. Zaměstnávání odsouzených má pro potenciální zaměstnavatele zejména ekonomické výhody. Cena práce odsouzených je i s přihlédnutím k možným omezením vyplývajícím ze statutu vězňů velmi atraktivní.

Obsahem diskusního fóra, které se v únoru uskutečnilo v prostorách věznice Břeclav – objekt Poštorná bylo seznámení partnerů se současnou legislativou, která řeší zaměstnávání osob ve výkonu trestu. Hlavními tématy byly možnosti zaměstnávání vězňů, náklady spojené se zaměstnáváním vězňů, příklady spolupráce, obory činnosti, možnosti využití EU fondů. S přizvanými zástupci firem byly rovněž diskutovány jejich praktické zkušenosti. Pořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR s Vězeňskou službou České republiky.

VUT v Brně ožilo studentskou soutěží EBEC

Nápady, výzva, týmová spolupráce a hlavě uvedení teoretických znalostí ze školních lavic do praxe, to je náplň již tradiční studentské soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition) Brno, která se loni v prostorách Vysokého učení technického odehrávala na přelomu měsíce února a března. Fakulta stavební, Fakulta strojního inženýrství, Fakulta informatiky a nakonec Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, to bylo pořadí, v jakém se soutěžní atmosféra přesunovala moravskou metropolí.

Čtyřčlenné týmy studentů nejdříve zápolily s nelehkým zadáním internetového předkola z pohodlí domova či universitních studoven. Ačkoliv si na ně organizátoři přichystali záludné zadání, valná většina předčila očekávání a ti nejlepší z nich automaticky postoupili do fakultních kol. Bezmála 90 přihlášených týmů ve dvou samostatných soutěžních kategoriích, Case study a Team design, se potýkalo s nesnadnými zadáními během časového limitu, ověřovalo si své schopnosti a získávalo cenné zkušenosti do praxe.

Nejlepší z nejlepších se poté utkali na finálním kole konajících se na Fakultě podnikatelské. Motivace, ctižádost nebo rivalita, i tato slova byla skloňována mezi celkem šestnácti týmy, které se do finále probojovaly, zatímco se potýkaly s řešením zadání ve své kategorii.

O zpestření atmosféry se během všech kol staralo nesčetně zástupců partnerských firem, mezi nimiž byl také Svaz průmyslu a dopravy ČR a pracovníci našeho regionálního zastoupení. U stánků si studenti mohli například prohlédnout turbínu, vyzkoušet si, jak se cítí pilot studentské formule nebo zjistit, kam je možné vycestovat se studentskou organizací BEST (Board of European Students of Technology) Brno, která mimo jiné celou soutěž organizovala. Již se těšíme na letošní ročník. Více…

ICOLLE 2016

Ve dnech 13. a 14. září 2016 byl Institutem celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně pořádán již 8. ročník mezinárodní vědecké konference celoživotního vzdělávání ICOLLE 2016 (International Conference of Lifelong Education). Cílem 8. ročníku mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2016 bylo zhodnotit aktuální výzvy celoživotního vzdělávání a učení. Na konferenci byla pozornost věnována především kariérnímu systému pedagogických pracovníků, dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků, pedagogickému vzdělávání akademických pracovníků, očekávání zaměstnavatelské sféry na další vzdělávání zaměstnanců a trendům ve vzdělávání starších dospělých. Na konferenci však byla přednesena a diskutována i další témata vážící se k problematice celoživotního vzdělávání a učení.

Mezi účastníky konference byli zastoupeni tuzemští a zahraniční akademičtí pracovníci z veřejných i soukromých vysokých škol, ředitelé středních škol, zástupci veřejné správy a další významní odborníci zabývající se problematikou celoživotního vzdělávání a učení v celé jejich šíři.  Více…

Soutěž NEJinovátor Jihomoravského kraje 2016

Úspěšná soutěž NEJinovátor Jihomoravského kraje byla v roce 2016 vyhlášena již potřetí. Ověřit úroveň inovační vyspělosti firmy a poměřit síly s konkurencí mohou opět malé a střední podniky působící v Jihomoravském kraji. Novinkou ročníku byla kategorie „NEJinovátor v oblasti HR“, která ocení společnosti s nejlepším řízením inovací v oblasti lidských zdrojů. Nejúspěšnější firmy byly vyhlášeny na listopadovém slavnostním galavečeru a naše regionální zastoupení SP ČR bylo samozřejmě při tom.

Soutěže se každoročně zúčastní okolo 200 malých a středních firem s významnými aktivitami v Jihomoravském kraji. Cílem soutěže je podpořit inovační podnikání v regionu a ocenit firmy, které nejefektivněji pracují s inovacemi. Soutěž vyhlašuje Unie malých a středních podniků ČR. Partnery soutěže jsou agentura CzechInvest, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Krajská hospodářská komora Jižní Moravy, Regionální hospodářská komora Brno a další. Více…

Jihomoravskému podnikání vládne moštárna a strojírna

Vodafone Firma roku 2016 Jihomoravského kraje získala společnost Strojírna Oslavany, výrobce a dodavatel hydraulických tlumičů. Česká Spořitelna Živnostníkem roku 2016 Jihomoravského kraje se stala výrobkyně moštu Magdalena Válková.

V každém kraji je udělován také titul Vodafone Odpovědná firma roku 2016. Cenu uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Nadací Vodafone. Na Jižní Moravě si tuto cenu odnesla Strojírna Oslavany, která zakončila ziskem druhého titulu svůj úspěšný večer. „Strojírna je organizací s obrovským tahem na branku a orientací na strategii. Toto se promítá i v oblasti udržitelného podnikání. Strojírna jde příkladem firmám z regionu v oblasti inovací, investic do konkurenceschopnosti, péče o zaměstnance a rozvojem lokální ekonomiky a místní komunity. Škoda jen, že Strojírna o svých aktivitách nekomunikuje hrdě i navenek,“ zdůvodnil volbu Petr Janda z Vodafone Czech Republic. V komisích obou soutěží se na volbě nejlepších podíleli také pracovníci regionálního zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR. Více…

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět