Kraj zná své nejlepší podnikatele a uvažuje o vizionářském způsobu dopravy

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Jihomoravském kraji Vysočina v roce 2016 a v prvních měsících tohoto roku.

Vyhlášení vítězů krajské soutěže EY Podnikatel roku 2016 Jihomoravského kraje přineslo dobrou zprávu, že v našem kraji se daří nápadům ze sféry hi-tech. Vítěz totiž ve své společnosti vyrábí přístroje pro výzkumná pracoviště prestižních světových univerzit i pro drobné zemědělce. Sféry „smart“ řešení se týkala také odborná konference o vizionářském způsobu dopravy Hyperloop, o němž pro náš kraj uvažuje vedení krajské samosprávy i města Brno.

EY Podnikatel roku Jihomoravského kraje za rok 2016

Společnost EY pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje, JUDr. Bohumila Šimka, a ve spolupráci se zájmovým sdružením JIC, vyhlásila vítěze krajské soutěže EY Podnikatel roku 2016 Jihomoravského kraje. Stal se jím Martin Trtílek, ředitel a majitel společnosti PSI (Photon Systems Instruments), spol. s r.o. Jeho společnost se zaměřuje na výrobu a vývoj měřících zařízení určených na výzkum rostlin, řas a sinic. Vyrábí přístroje pro výzkumná pracoviště prestižních světových univerzit i pro drobné zemědělce. Jedná se o zařízení na výzkum fotosyntézy, bio paliv či vývoj nových léčiv z řas a sinic nebo například na měření obsahu cukru a antioxidantů ve víně. Světově unikátní je např. jejich přístroj na detekci jednotlivých buněk v balastní vodě (voda použitá k stabilitě lodi) Balast Water Pen. V Jihomoravském kraji byl regionální vítěz vyhlášen již podvanácté, předloni zvítězil Viktor Růžička ze společnosti BioVendor-Laboratorní medicína a.s.

O vítězství Martina Trtílka rozhodla nezávislá porota složená z předchozích vítězů soutěže a zástupců médií. „Chtěl bych poděkovat porotě soutěže EY Podnikatel roku za ocenění, které zde dnes Martin Trtílek získal. Bude z něj mít určitě velkou radost stejně jako ji máme i my všichni v PSI,“ říká Zděněk Uhlíř, project manager společnosti PSI.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2016 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno posledního února 2017 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má letos hlavní město Praha, následují Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 8. -11. června 2017 v Monte Carlu.

Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2016 Jihomoravského kraje je zájmové sdružení JIC.  

Odborníci v Brně diskutovali na téma hyperloopu

V půlce ledna tohoto roku se na brněnské hvězdárně uskutečnila odborná konference o vizionářském způsobu dopravy Hyperloop. Na ní došlo také k podpisu dokumentu o navázání spolupráce mezi městem Brnem a společností Hyperloop Transportation Technologies. Cílem konference bylo seznámit laickou i odbornou veřejnost s touto revoluční technologií a společně diskutovat o potenciálu jejího využití nejen ve středoevropském prostoru. Důležitým bodem konference bylo představení možností spolupráce na vývoji této převratné technologie se zapojením místních komunit. Setkání se zúčastnili akademici, podnikatelé, dopravní experti, sociologové, architekti, ekonomové, geografové a politici.

„V současnosti můžeme vyvíjet veřejnou dopravu novým způsobem. Můžeme tak vytvořit ekosystém, na kterém může stavět a využívat ho úplně každý. Důležitým aspektem je pro nás i zážitek a pohodlí cestujícího,“ uvedl na konferenci ředitel společnosti Hyperloop Transportation Technologies Dirk Ahlborn.

V rámci panelové diskuse, které se zúčastnili náměstek primátora města Brna pro oblast Smart city Jaroslav Kacer, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast regionálního rozvoje v oblasti školství, vědy, výzkumu, inovací, marketingu Jan Vitula, náměstkyně primátora hl. města SR Bratislavy Ľudmila Farkašovská, zástupce Ministerstva dopravy ČR Martin Pichl a dopravní geograf z Masarykovy univerzity Daniel Seidenglanz, proběhla debata o tom, jak město Brno i Jihomoravský kraj může spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technologies konkrétně realizovat, jaký dopad by využití této technologie mohlo mít na kvalitu života obyvatel i o přístupu Ministerstva dopravy ČR k těmto vizionářským způsobům dopravy. Zástupkyně z Bratislavy přítomné seznámila se zkušeností ze Slovenska, kde byla spolupráce se společností Hyperloop Transportation Technologies úspěšně nastartována.      

Na závěr konference primátor města Brna Petr Vokřál a generální ředitel společnosti Hyperloop Transportation Technologies stvrdili podpisem dokumentu společnou vůli navázat hlubší spolupráci.

„Prioritou v rámci spolupráce se společností Hyperloop Transportation Technologies bude aktivně zapojit zdejší výzkumnou a vývojovou komunitu. Cílem je propojení místních brněnských firem, startupů, univerzit či vědeckých center, které mohou pro tuto technologii dále vytvářet nová chytrá řešení. I v případě, že by se projekt vyvinul jinak, město Brno by mohlo uplatnit nové technologie v jiných oblastech,“ sdělil náměstek primátora města Brna pro oblast Smart city Jaroslav Kacer.

PYXERA Global

Poprvé v České republice a právě v Brně proběhl pro bono program společnosti PYXERA Global, který zprostředkovává pobyt čtrnácti pracovníků středního managamentu americké firmy FedEx za účelem podpory zdejších organizací v jejich aktuálních projektech z oblasti sociálních témat, marketingu, byznysu apod. „Spolupráce s odborníky z jiného kulturního a pracovního kontextu byla pro nás velmi obohacující. Posouvají naše služby odlišným pohledem na věc, doplňují je mezinárodními zkušenostmi a dávají nám nové impulsy pro organizaci každodenních pracovních činností,“ řekla vedoucí Centra vzdělávání všem Hana Rozprýmová (CVV). Kromě CVV je do projektu zapojena také Nadace Partnerství, IQ Roma Servis a Unifer.

Nad rámec výměny zkušeností, odlišného vhledu na pracovní trh nebo sociální témata či otázky lidských zdrojů, připravovali tři dočasní američtí kolegové pro Centrum vzdělávání všem návrh byznys plánu nového programu propojování škol a firem. „Naše spolupráce byla vzájemně prospěšná. Využili jsme naše zkušenosti k rozvoji regionální organizace a současně jsme měli možnost nahlédnout do vzdělávacího systému v České republice a zažít spoustu neopakovatelných setkání s místními lidmi,“ uvedl Grier Johnson, který ve FedEx pracuje jako Assistant Service Center Manager.

Johnson a kolegové navštívili během svého měsíčního pobytu na jižní Moravě několik firem, v jedné z nich zajistil exkurzi Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Besedovali také s žáky středních škol nebo se účastnili bohatého doprovodného programu. „I pro ně samotné představoval pobyt v České republice, na který byli v rámci programu pečlivě vybíráni z tisíců zaměstnanců firmy, velmi zajímavou zkušenost,“ shrnul koordinátor pro bono programu Marek Plieštik ze společnosti PYXERA Global.

Cílem tohoto programu je poskytnout lokálním organizacím přístup k odborným dovednostem a novým řešením v jejich oblasti působení a zároveň podporovat rozvoj kompetencí a inovativního myšlení v globálním prostředí u vyslaných firemních zaměstnanců a přispívat ke společenské zodpovědnosti zapojených firem. Více...

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět