Ve Věznici v Jiřicích proběhlo první diskusní fórum k zaměstnávání odsouzených ve Středočeském kraji

Diskusní fórum ve věznici v Jiřicích realizované 18. 4. 2017 bylo první akcí na podporu zaměstnávání odsouzených ve Středočeském kraji pořádanou Svazem průmyslu a dopravy ČR. SP ČR tímto způsobem seznamuje firmy s vedením věznic a možnostmi zaměstnávat odsouzené a částečně tak pokrýt nedostatek pracovní síly na trhu.

První na programu byla prohlídka výrobních prostor truhlárny, která spadá přímo pod věznici. Její výrobky věznice často dodává jako vybavení do kanceláří státní správy. Poté účastníci navštívili dílny společnosti Bilsing Automation CZECH s.r.o., která zaměstnává odsouzené již 10 let a svou výrobu má přímo v areálu věznice.

Zástupci vedení věznice a Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR zúčastněným firmám představili možnost zaměstnávat odsouzené přímo v prostorách věznice. Poukázali na benefity, mezi které patří např. nízké náklady na zaměstnance nebo zajištění pracovní síly v oborech, v nichž se český pracovní trh potýká s nedostatkem zaměstnanců. Mezi další pozitivní aspekty zaměstnávání odsouzených patří motivace vězňů k práci. Firmy totiž mohou šikovným a prověřeným pracovníkům nabídnout práci i po ukončení výkonu trestu.

Zaměstnávání odsouzených přináší firmám řadu benefitů, musí však počítat i s druhou stránkou věci. Podle Ing. Aleny Pavelkové, HR managerky společnosti Bilsing Automation CZECH s.r.o., se například někteří jedinci pokouší v případě nemoci prodloužit pracovní neschopnost. Přesto hodnotí možnost zavést výrobu přímo ve věznici velmi pozitivně. Shoduje se tak i s dalšími ze zúčastněných firem, které spolupráci s věznicí v Jiřicích využívají již téměř 10 let.

Projekt zaměstnávání odsouzených je společná iniciativa Svazu průmyslu a dopravy ČR a Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR, je pořádán v rámci projektu NORD a financován z ESF.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět