Festival vědy a techniky i oblíbené TECHNOhrátky

Regionální zastoupení SP ČR informuje o zajímavých počinech na poli technického vzdělávání žáků a studentů základních a středních škol i o dalším dění v Pardubickém kraji.

Co je to Festival vědy a techniky? Na které školy zavítaly oblíbené TECHNOhrátky? Kde se uskutečnil Veletrh pracovních příležitostí? Jaké novinky můžeme očekávat v oblasti pracovněprávní legislativy? Tyto, ale i další informace o dění v Pardubickém kraji zprostředkovává náš stručný informační souhrn.

Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubicích

Už podesáté se do Pardubic sjely desítky dětí a studentů z celého kraje, kterým učarovala věda. Spolek AMAVET ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími partnery zde uspořádal další ročník Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. Generálním partnerem v Pardubickém kraji je společnost Foxconn.

Jedním z příkladů, jak AMAVET ovlivňuje životy mladých lidí, je i Jiří Diblík z vysokomýtského gymnázia. Ten se festivalu účastní už po osmé, loni byl členem vítězného robotického týmu na soutěži v USA a od 16 let sám profesionálně podniká. „Hodně záleží na učitelích, aby studenty inspirovali k účasti. A pokud se člověk dostane do světa, dodá mu to sebevědomí a naučí se komunikovat,“ řekl letošní maturant a podnikatel.

V kategorii JUNIOR je hlavní cenou festivalu krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 autorů nejlepších projektů, v kategorii Středoškoláků se autor nejlepšího projektu v květnu zúčastní mezinárodní soutěže I-SWEEEP v Houstonu, dalších 22 postoupí do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET a další čekají i jiné mezinárodní soutěže.

V desátém ročníku se soutěže zúčastnilo dohromady 435 žáků z 33 základních a středních škol v kraji. Do robotické soutěže RoboRAVE se přihlásilo 15 týmů v kategorii JUNIOR a 18 týmů v kategorii Středoškolák. Vítězný tým se zúčastní mezinárodní soutěže RoboRAVE International v květnu 2017 v Kolumbii. Více...

Regionálnímu kolu soutěže mladých chemiků dominovala ZŠ Cerekvice nad Loučnou Pardubice

Ve středu 15. března se v pardubickém ABC klubu konalo slavnostní vyhlášení výsledků 10. ročníku regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. Klání se zúčastnilo více než pět tisíc žáků osmých a devátých tříd ze 149 základních škol pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina. Většinu soutěžních kategorií opanovala ZŠ Cerekvice nad Loučnou.

Ze čtyř soutěžních kategorií byla jako první vyhlášena soutěž o nejlepší školu. V té suverénně zvítězila ZŠ Cerekvice nad Loučnou, která v posledních letech nenachází konkurenci. Stejné pořadí přinesla i soutěž o nejlepšího učitele. Soutěž o nejlepší projekt na téma Organická chemie přerušila vítězné tažení cerekvické školy. Nejzdařilejší projekt s názvem Syntéza umělého vlákna nylonu vytvořili žáci ZŠ Svoboda nad Úpou. Jejich prezentace vynikala vysoce odborným a nápaditým zpracováním tématu, ale i mimořádnými komunikačními dovednostmi žáků.

Hlavní soutěžní kategorií byla soutěž jednotlivců, která se tradičně vyhlašovala na závěr. Nejlepším mladým chemikem se s přehledem stala Vanesa Víšková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou. Ta se soutěže zúčastnila již v loňském roce, kdy jako žákyně osmé třídy skončila na druhém místě. Více...

TECHNOhrátky Pardubického kraje slavily jubileum

Ve středu 15. března se uskutečnila už padesátá akce tohoto projektu na podporu technických a odborných oborů pro žáky základních škol. Jubilejní zastavení ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Polička orámovaly koláčky, chlebíčky, perníčky, ovoce a míchané nápoje. Právě aktivitami, při nichž vznikaly tyto pochutiny, se před 174 žáky 8. tříd z jedenácti základních škol prezentovala nejoceňovanější gastronomická škola v České republice. Pohodu a nadšení dětí zvyšovala ještě skutečnost, že co si v rámci manuálních činností připravily, to si také sami snědly a vypily.

Mezi instruktory, kteří zasvěcovali školáky do tajů sedmi učebních i maturitních oborů z oblasti gastronomie či hotelnictví, byly i mnohé hvězdy poličské školy, které sbírají úspěchy na celostátních i zahraničních soutěžích odborných dovedností. Například juniorský mistr Evropy v uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny (carvingu) Vojtěch Petržela trpělivě a ochotně radil žákům se správnou technikou při zdobení jablka.

V dubnu se v projektu TECHNOhrátky představily Střední odborné učiliště zemědělské Chvaletice a Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová. Pro týmy žáků základních škol a jejich doprovod byl opět připraven zajímavý a nabitý program.  Hlavním cílem TECHNOhrátek je Popularizace technických a odborných oborů vyučovaných středními odbornými školami Pardubického kraje, zvýšení zájmu o jejich volbu a studium osvětovou i zábavnou formou. Více...

Věda a technika na dvorech škol

Ve čtvrtek 20. dubna navštívil univerzitní tým z Univerzity Pardubice SPŠ stavební Pardubice - Rybitví. Na žáky čekaly nejrůznější zážitkové dílny, jejichž cílem bylo ukázat středoškolákům svět moderních technologií a technické a přírodovědné disciplíny hravou a zábavnou formou. Na stanovištích si žáci sami vyzkoušeli celou řadu pokusů, hrátek nebo programování.

Veletrh pracovních příležitostí

V dubnu se konal již 2. ročník největší přehlídky firem v Pardubicích. Na jednom místě se představily desítky firem nejen z Pardubického kraje. V rámci této akce měli návštěvníci jedinečnou příležitost zeptat se přímo personalistů jednotlivých firem na možnosti uplatnění společně s nabídkou volných pracovních míst. Veletrh byl určen pro budoucí absolventy gymnázií, středních odborných škol a středních odborných učilišť, tj. žáků 3. a 4. ročníků, vyšších odborných škol a studentů vysoké školy Univerzity Pardubice. Vedle toho nabídl příležitosti pro studenty hledající stáže, odborné praxe, brigády, náměty pro vypracování absolventských prací (bakalářské a diplomové práce) ve firmách.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět