Ochrana osobních údajů, exekuce i novinky v pracovněprávní legislativě

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro kraj Vysočina za poslední měsíce.

Jak probíhalo diskusní fórum pořádané pro naše firmy v oblasti ochrany osobních údajů?  A co se probíralo fóru k chystané pracovněprávní legislativě?  To vše se dozvíte v našem informačním přehledu.

Novinky v oblasti ochrany osobních údajů

Začátkem března uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR diskusní fórum na téma ochrany osobních údajů. Na tomto diskusním fóru měli účastníci možnost diskutovat s odborníky ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, IBM Česká a Slovenská republika a Úřadu na ochranu osobních údajů (tbc) o praktických dopadech nové evropské regulace v oblasti ochrany osobních údajů do prostředí v českých firmách. Diskusní fóra si kladou za cíl umožnit oboustrannou výměnu informací, která bude mj. sloužit pro další spolupráci Svazu s vládou a přípravu pozice Svazu ke vznikající velké novele zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Novinky v pracovněprávní legislativě

Cílem diskuzního fóra bylo seznámit účastníky s novinkami v pracovněprávní legislativě a diskutovat jejich dopady na podnikovou praxi. Na programu byla novela zákoníku práce, která je v legislativním procesu a dle úmyslu předkladatele by měla odstranit hlavní problémy, se kterými se potýká praxe.

V druhé části byly představeny základní novinky, které by měla kromě jiného obsahovat projednávaná novela zákona č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách a připravované novelizace zákona o zaměstnanosti.

Exekuce, srážky ze mzdy, osobní bankrot

Koncem května uspořádal v Jihlavě Svaz průmyslu a dopravy ČR diskusní fórum  na téma exekuce. Cílem diskusního fóra bylo probrat a procvičit si na praktických příkladech problematiku srážek ze mzdy a seznámit se se všemi situacemi při provádění exekučních srážek, srážek na základě dohody. Dále pak byl rozebírán postup v případě osobního bankrotu zaměstnance.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět