Investice pro auta, silnice i dálnice

To nejzajímavější pro podnikatele z dění v Královéhradeckém kraji v posledních měsících.

Setkání firem Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) a vedení Královéhradeckého kraje, jednání krajské tripartity, fórum výzkumu a inovací, pokračování výstavby dálnice D11 nebo příspěvky na obnovu krajských silnic – to jsou některé ze zajímavostí, jěž naleznete v našem informačním přehledu.

Květnová Královéhradecká Tripartita

V polovině května se v Hradci Králové sešli partneři sociálního dialogu na již 24. jednání Rady hospodářské a sociální dohody.

Nejdůležitějšími tématy diskutovanými na jednání byla oblast školství, kde regionální manažerka Svazu průmyslu a dopravy ČR po požádání paní náměstkyní Martinou Berdychovou představila aktivity, které jejich Regionální zastoupení na rok 2017 v kraji připravuje na podporu technického vzdělávání. Konkrétně Živé knihovny povolání, workshopy pro výchovné a kariérní poradce a exkurze.

Pravidelným bodem jednání byla nezaměstnanost, respektive v případě Královéhradeckého kraji nedostatek pracovních sil, doprava, či zdravotnictví. Více...

Fórum výzkumu a inovací aneb Regionem za výzkumem v Hradci Králové

První ročník konference zaměřené na výzkum a inovace proběhl v první polovině května v Hradci Králové.

Fórum, jako výroční konferenci v rámci projektu Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje, zorganizoval Královéhradecký kraj a Centrum investic, rozvoje a inovací ve spolupráci s Regionální pobočkou agentury CzechInvest. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. Více...

Setkání firem AutoSapu a Královéhradeckého kraje

Sdružení automobilového průmyslu pořádá několikrát v roce setkání firem Autosap s představiteli krajů. Tentokrát měli možnost diskutovat s hejtmanem Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu Martinou Berdychovou a Václavem Řehořem, zodpovědným za oblast investic a majetku. Nejpodstatnějšími diskutovanými tématy byly, podobně jako v dalších krajích, trh práce, vzdělávání a dopravní infrastruktura. Cílem setkání firem, Královéhradeckého kraje, Úřadu práce, Policie ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR bylo seznámit se s aktuální problematikou v daných oblastech a prodiskutovat náměty firem s krajskými představiteli. Více...

Rýsují se nové formy spolupráce kraje a automobilky

Problematika zaměstnávání cizinců nebo prohloubení spolupráce v oblasti vzdělávání, to byla témata jednání hejtmana Jiří Štěpána a jeho náměstkyně Martiny Berdychové v závodu Škoda Auto Mladá Boleslav.

Kraj stojí o užší spolupráci a kooperaci s automobilkou při rekrutování nových zaměstnanců. Mnoho zaměstnavatelů v regionu včetně krajských příspěvkových organizací má dnes problém s hledáním nové pracovní síly. Zejména ve zdravotnictví to je a bude velmi skloňované téma. „I z toho důvodu jsem požádal o spolupráci v rekrutování nových potenciálních zaměstnanců. Automobilka má s náborem kvalitních pracovníků v zahraničí, především pak na Ukrajině zkušenosti. Dovedu si představit, že by k nám pak necestovali za prací jen muži, ale že by s nimi šly i jejich manželky a děti. Celé rodiny by se dále podílely na rozvíjení trhu práce,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Dalším společným tématem Královéhradeckého kraje a automobilky bylo rozšíření spolupráce na poli vzdělávání. Automobilka Škoda již delší dobu velmi dobře a úzce spolupracuje s průmyslovou školou v Rychnově nad Kněžnou. „To považuji za dobrý příklad spolupráce školy a zaměstnavatele. Obdobné propojení by mohlo být rozšířeno i mezi naším vrchlabským učilištěm a závodem ve Vrchlabí. Cílem je, aby byli naši žáci co nejlépe kvalifikováni už během studia a měli pokud možno vyhlídky dobrého zaměstnání po absolvování školy,“ doplnila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která je odpovědná za školství.

Obnově krajských silnic pomůže letos rekordní téměř jedna miliarda korun

Rekordní jednu miliardu korun bude letos investovat Královéhradecký kraj do oprav silnic II. a III. třídy. V porovnání s loňským rokem se tak jedná téměř o dvojnásobnou částku. Na opravy bude kraj čerpat hned několik zdrojů financí, ať už dotace z Evropské unie, státní dotace, hodlá ale investovat peníze z vlastního rozpočtu nebo z rozpočtu Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Pokračování výstavby dálnice D11 běží podle plánu

Aktuální informace o připravenosti pro stát i regiony klíčových staveb D11 na území Královéhradeckého kraje a D35 na území Pardubického kraje zazněly na jednání Spolku pro výstavbu dálnice D11 a D35, jehož členy jsou starostové dotčených obcí v okolí staveb i hejtmani Pardubického a Královéhradeckého kraje. Za Královéhradecký kraj se jednání zúčastnil 1. náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček. Více...

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět