Svaz uspořádal v Jihomoravském kraji odborné akce pro zaměstnavatele

Koncem roku připravil Svaz průmyslu a dopravy ČR několik akcí v Jihomoravském kraji.  Kromě diskusního fóra k pracovněprávním sporům či Roadshow k Územní energetické koncepci i další akce, kde mohli zaměstnavatelé diskutovat a řešit aktuální témata. 

Pracovněprávní spory

Diskusní fórum se zaměřilo zejména na postavení zaměstnavatele jako žalované strany v soudním řízení. Firmy praktickým způsobem rozebraly nejčastější spory mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, rovinu prevence, řešení sporů a jejich dopadů. Účastníci se seznámili s aktuální judikaturou soudů vztahující se k probíraným otázkám.

Roadshow

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci se společností SEVEn Energy s.r.o. a Krajským úřadem Jihomoravského kraje uspořádali Roadshow k tématice Územní energetické koncepce Jihomoravského kraje, která proběhla 28. listopadu v Brně.
Roadshow vedli pan Ing. Jan Mega, z Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Ing. Pavel Farkač ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, Ing. Jaroslav Maroušek, CSc. a Ing. Tomáš Voříšek ze společnosti SEVEn Energy s.r.o. Prezentující se zaměřili na témata k aktuální energetické legislativě a energetickým úsporám, vize a role EU, ČR a JMK v energetice, rozvoji energetického hospodářství a územní energetické koncepci Jihomoravského kraje.

Kulatý stůl se zástupci Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj

Kulatý stůl umožnil sociálním partnerům řešit oblasti, kterým v praxi věnují značnou pozornost. Během diskuse mohli zástupci sociálních partnerů sdílet vlastní zkušenosti. Vzájemně se tak inspirovali a umožnilo jim to posílit sociální dialog napříč veřejným a soukromým sektorem v oblasti zaměstnávání lidí.  Účastníci se dozvěděli o nejčastějších přestupcích s kterými se OIP ve firmách potýká.

Kulatý stůl k Regionální sektorové dohodě pro Jihomoravský kraj pro obor slévárenství

Dne 25.10 proběhl v Brně kulatý stůl, který byl věnován problematice nedostatku kvalifikovaných pracovníků ve slévárenství a modelářství. Diskuse se zaměřila na možnosti spolupráce škol a zaměstnavatelů v oblasti technického vzdělávání a odborných praxí. Debaty se zúčastnili zástupci ze Střední průmyslová školy a Vyšší odborné školy Brno, ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy, nebo z vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Závěrem seznámila PhDr. Helena Vlková z Úřadu práce všechny účastníky s aktuální situací na trhu práce a objasnila aktuální činnosti v oblasti RLZ v Jihomoravském kraji.

Kulatý stůl k vysílání řidičů do zemí EU

Kulatý stůl seznámil firmy například s národními úpravami směrnice o vysílání pracovníků některých členských států EU. Přiblížil i připravované změny na úrovni EU. Účastníci pak diskutovali o svých praktických zkušenostech. Kulatý stůl vedla Mgr. Renata Zbranková (SP ČR), která seznámila podnikatele se stávající úpravou EU a s připravovanými změnami. Uvedla také aktuální národní úpravy některých ČS EU (Německo, Francie, Rakousko). 
Pavel Slezar
/
kategorie Svaz v regionech
zpět