Richard Koubek: Svaz průmyslu a dopravy podporuje technické vzdělávání

V úterý právě proběhlá burza práce v olomouckém RCO představovala konkrétní počin v podpoře technického vzdělávání a technických oborů vůbec. Podíl na úspěšné realizaci měl jeden z organizátorů akce Svaz průmyslu a dopravy. Jeho oblastnímu manažerovi Richardu Koubkovi položil Olomoucký Večerník několik otázek.

Proč Svaz průmyslu a dopravy sáhl k takové akci jako je burza práce a vzdělání?
Podpora technického školství je velkým tématem Svazu průmyslu a dopravy. Svaz má v regionech zastoupení a proto bere za své propojovat firmy a školy v regionech a toto propojení i zviditelňovat.

Pořádání burzy práce byl nápad svazu nebo vzešel od zaměstnavatelů?
Impuls vzešel od firem, my jsme se spolu s hospodářskou komorou a úřadem práce zhostili příprav a organizace. Brali jsme to jako impuls, který je třeba vyslyšet. V březnu se podávají přihlášky na střední školy a my jsme chtěli ještě uspořádat akci pro veřejnost, aby zkrátka dostala informace, že jsou tady kvalitní firmy a školy, které spolu spolupracují a že tato spolupráce představuje určité výhody pro budoucí studenty technických oborů.

Od burzy jste tedy očekávali zvýšení povědomí o technických oborech...
Jednak zvýšení povědomí o technických oborech, jednak zvýšení povědomí o školách, kde se dají získat kompetence pro práci v technických oborech a obecně vzato i osvěta o situaci na trhu práce, proto má zde své poradenství i úřad práce a ten je ve svých číslech neúprosný. Je velká poptávka po technicky vzdělaných lidech. Je to provázané – osvěta lidí o trhu práce a propagace firem a škol.

Burzu ovšem jste ovšem nepořádali jen pro studenty, ale i pro lidi, kteří práci nemají a shání si ji...
Přesně tak. Co se týče cílové skupiny, tak akce byla široce rozkročená. Prostor zde našli lidé, kteří již na trhu práce jsou a uvažují o nějaké rekvalifikaci nebo jsou evidováni na úřadu práce. Na burze se mohli osobně zeptat personalistů, jaké požadavky jejich firma má na nově příchozí pracovníky. Dále byla burza zaměřena na rodiče, kteří tak mohli získat informaci, v jakých profesích je budoucnost a jaké profese jsou požadovány na regionálním trhu práce. V neposlední řadě i žáci získali přehled o regionálních zaměstnavatelích, se kterými by případně mohli po studiu uzavřít pracovní poměr.

Chystáte tuto akci nebo jí podobnou i v příštím roce?
Rád bych. Nejdříve si ovšem akci vyhodnotíme, poučíme se z chyb v přípravě a organizaci. Důležitá bude i zpětná vazba od účastníků. Osvědčené a dobré zopakujeme. Mým přáním je, aby se tento typ akce konal příští rok v okresních městech. Tedy nejen v Olomouci, protože přece jenom nevidíme příliš přínosné, když musí do Olomouce jezdit například školy a firmy ze Šumperka. Mohou se prezentovat přímo v Šumperku před domácím publikem. To je jedna věc. Rád bych tuto akci navázal na již existující regionální akce. Nemá smysl budovat nic nového, pokud již něco obdobného existuje. Takže budeme jednat s regionálními partnery, zdali by jejich akce nešly zdokonalit a zda by popřípadě nepřevzaly model společné prezentace firem a škol s odborným poradenstvím ze strany úřadu práce.

Neuvažujete tedy spojit burzu práce s přehlídkami středních škol?
Takové úvahy jsou čistě teoretické. Samozřejmě člověka to může napadnout, že by se to dalo propojit. Ale Scholaris má své organizátory a je to zavedená, velmi úspěšná akce, kterou všichni navštěvujeme a oceňujeme. Zde bych nerad říkal, že by to šlo či nešlo spojit. Nicméně si dovedu představit dvě akce vedle sebe s rozumnými termíny. Prezentaci škol obecně a pak prezentaci těch škol, které jsou z našeho hlediska důležité. Dali bychom tedy přednost technickým oborům a technickým školám.

Chystá Svaz průmyslu a dopravy na příští rok nějakou větší promo akci, která by upozornila na technické vzdělávání, technické obory a uplatnění v nich?
Na brněnském Sněmu Svazu průmyslu a dopravy byl rok 2015 vyhlášen Rokem průmyslu a technického vzdělání. V praxi to bude obnášet prezentaci průmyslu jako takového. Byli bychom rádi, kdybychom veřejnosti díky nějakým akcím zprostředkovali informaci, že český průmysl umí být moderní a vysoce konkurenceschopný, perspektivní, šetrný k životnímu prostředí a hlavně, že naši republiku stále živí. V rámci tohoto záměru bychom chtěli uspořádat v regionu několik akcí, které se pozitivně zapíší do mysli veřejnosti a zároveň ukáže průmysl, průmyslové podniky a jejich partnery v pozitivním světle.

Byl jste s burzou spokojen?
Jsem spokojený, že se nám podařilo burzu uspořádat a že se nám ji podařilo udělat důstojně. Za to patří velké poděkování lidem z týmu. Pro větší spokojenost mi ještě chybí vyhodnocení přínosů burzy a na to se účastníků ještě zeptáme. Budu-li upřímný, pro mě je nejdůležitější, jestli má společná prezentace škol a firem smysl pro samotné aktéry. Pokud ano, příští rok ji snad zopakujeme nejen v Olomouci.

Zdroj: Olomoucký Večerník

Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět