Průmysl bojuje s Covidem a drží ekonomiku

Průmysl drží českou ekonomiku nad vodou i během koronavirové krize. Firmy zavedly přísná opatření na ochranu zaměstnanců před šířením infekce koronaviru, aby mohly dál fungovat, a zajistit tak práci svým pracovníkům. Teď je třeba, aby se rozjely také další sektory, které jsou kvůli vládním epidemiologickým opatřením v útlumu.

Bezpečnost a ochrana zaměstnanců je v koronavirové krizi hlavní prioritou průmyslových firem. Díky přijatým hygienickým opatřením může průmysl dál fungovat, garantovat svým zaměstnancům jistotu pracovního místa a prostřednictvím daní a dalších odvodů přispívat na kompenzační opatření pro nejvíce postižené firmy a obyvatele.

V boji s šířením koronaviru průmyslovým firmám pomáhá skutečnost, že z charakteru průmyslové výroby se na pracovištích potkávají stejné skupiny lidí. Podniky rychle zavedly přísná hygienická opatření, aby zaměstnance co nejlépe chránili, a na maximum omezily také přístup ostatních osob do firem.

Na pracovištích firmy nařídily používání dezinfekce a povinné nošení roušek a respirátorů. Na nejnutnější minimum podniky omezily služební cesty a osobní kontakty se zákazníky. Standardem pro pracovníky, u nichž to umožňuje jejich práce, se stal home office. Firmy upravily střídání směn tak, aby se lidé téměř nepotkávali. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi svými členy.

Svaz průmyslu a dopravy ČR pro všechny firmy vydal Hygienický manuál, aby jim pomohl zavést všechna potřebná opatření na všech pracovištích. Zároveň si firmy díky evaluačnímu dotazníku Svazu průmyslu mohou snadno vyhodnotit, kde ještě mohou zaměstnance lépe chránit.

Jen u preventivních opatření ale průmyslové firmy nekončí. Stále více podniků testuje své zaměstnance antigenními testy, aby eliminovaly přenos nemoci ve firmě. Významná část podniků také hradí svým zaměstnancům dokonalejší PCR testy.

Průmysl přivádí do státního rozpočtu třetinu veškerých daní z příjmů právnických osob

Díky všem těmto opatřením mohou průmyslové firmy fungovat dál, snižovat tak dopady koronavirové krize na celou ekonomiku, a přeneseně i na státní rozpočet. Protože průmyslové firmy se jen na příjmech státního rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podílejí z jedné třetiny. Navíc fungující průmysl dává práci více než milionu zaměstnanců, z jejichž mezd stát inkasuje jak daň z příjmu a zdravotní a sociální odvody.

Jako největší zaměstnavatelský svaz děkujeme všem podnikům i jejich zaměstnancům za jejich nasazení! Průmysl dlouhodobě drží naši ekonomiku, ale je třeba, aby se co nejdříve rozjely i další sektory, které jsou teď kvůli epidemilogickým opatřením vlády v útlumu.  Význam průmyslu v době epidemie ještě roste. Zajišťuje klíčovou infrastrukturu, stará se o miliony zaměstnanců či o miliardy pro státní rozpočet.

Jan Stuchlík
/
kategorie Aktuální komentáře
zpět