Zpráva EP o sociálním dumpingu v Evropské unii

Protekcionismus ve staré vestě sociálního dumpingu.


Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu diskutoval 25. ledna 2016 o zprávě francouzského europoslance Guillauma Balase (Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu) o sociálním dumpingu v Evropské unii. Balas hledá úzká místa v uplatňování tzv. „principu stejná mzda za stejnou práci na stejném místě“ a ve svém zápalu tento princip ještě rozšiřuje o „stejnou sociální ochranu“. Návrhy zpravodaje Balase jsou zaměřeny zejména na inspekci práce. Volá po celoevropské autoritě řídící přeshraniční kontrolní orgány. Zpráva volá po revizi směrnice o vysílání pracovníků a po změně jejího právního základu, což sebou přináší velká rizika. Část zprávy se týká také mobilních pracovníků a vymýcení sociálního dumpingu v dopravě.

Balas ovšem nezvolil nový modus operandi a vytáhl do boje s již otřepanou zástavou sociálního dumpingu, která už jen stěží zastírá její pravý účel. Návrhy Balase na zpřísnění evidence a kontroly pracovní doby a pracovních podmínek, vytvoření Evropské dopravní agentury a povinnou předchozí notifikaci kabotáže nejen představují nové náklady pro přepravce, podniky i daňové poplatníky a nárůst byrokracie a jejích úředníků, ale především jsou proti proklamaci Evropské komise o přístupu na trh, odstraňování překážek a účelnosti regulace.

Podnikatelé jsou rozhodnuti tvrdě bojovat proti všem návrhům ohrožujícím princip vnitřního trhu a podkopávajícím konkurenceschopnost, růst a pracovní místa.

pdfZpráva174.85 KB (AJ)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti
Blízková Marta
/
kategorie EU infoservis
zpět