Evropská komise zveřejnila sdělení o nové agendě pro vztahy mezi EU a Latinskou Amerikou a Karibikem

Přinášíme souhrn hlavních bodů sdělení. 

 

1. Posílení otevřeného a pravidelného dialogu na vysoké úrovni s CELAC (Community of Latin American and Caribbean States / Společenství latinskoamerických a karibských států), a to na základě vícevrstvého přístupu zohledňujícího rozmanitost a rozdílnou dynamiku v regionu. To neznamená pouze spolupráci s jednotlivými zeměmi, ale také se subregionálními skupinami, jako je Mercosur, Středoamerický integrační systém (SICA), Andské společenství, Tichomořská aliance nebo Aliance pro rozvoj demokracie. Měla by být posílena spolupráce mezi EU a Organizací afrických, karibských a tichomořských států (OACPS).

2. Posílení společné obchodní agendy EU-LAK prostřednictvím uzavření a ratifikace dohody EU-Mercosur, která je pro EU prioritou, a modernizace stávajících dohod s Chile a Mexikem. V ratifikovaných dohodách se Střední Amerikou a Kolumbií, Peru a Ekvádorem by se dle EU mělo zvážit posílení ustanovení o udržitelnosti. Ratifikace dohody mezi EU a OACPS poskytne politický rámec pro dohodu o hospodářském partnerství mezi EU a CARIFORUM. V neposlední řadě bude EU spolupracovat se zainteresovanými partnery na vytvoření globálního klubu pro kritické suroviny s cílem posílit udržitelné dodavatelské řetězce a diverzifikovat zdroje.

3. Využití kvalitních investic prostřednictvím Global Gateway (GG) s cílem pomoci řešit potřeby LAK v oblasti infrastruktury. S ohledem na společné hodnoty obou regionů bude agenda GG identifikovat spravedlivé zelené a digitální investiční příležitosti:

  • Pokud jde o příležitosti k zeleným investicím, EU a LAK by měly posílit své partnerství v oblasti zelené transformace prostřednictvím investic GG, intenzivnějšího dialogu a spolupráce v oblasti politik a regulačních rámců, jakož i prostřednictvím provádění obchodních dohod a podpory vztahů s regionálními organizacemi. V oblasti energetiky by GG měla zajistit bezpečné dodávky a cenově dostupnou a čistou energii. Existuje také potenciál fort společných investic do e-mobility, zvýšení bezpečného a udržitelného leteckého spojení a modernizace dopravního systému a infrastruktury.
  • Pokud jde o digitalizaci, Digitální aliance EU-LAK, zahájená v roce 2023, navazuje na stanovené stěžejní projekty, doplňuje dialog o digitální politice s jednotlivými zeměmi s cílem dosáhnout inkluzivní a na člověka zaměřené digitální transformace. GG bude podporovat investice do zavádění bezpečné a odolné digitální infrastruktury, a to i prostřednictvím poskytování veřejných služeb, jako je vzdělávání a zdravotní péče. Zdůrazněna je spolupráce v oblasti regulace na podporu volných a bezpečných datových toků, jakož i na posílení digitální kompatibility, včetně bezpečné 5G, regulace digitálních trhů a služeb, umělé inteligence, vysoce výkonné výpočetní techniky, správy dat a kybernetické bezpečnosti. Spolupráce ve vesmíru v další oblasti příležitostí.
  • Dalšími oblastmi zájmu, jimiž se GG zabývá, jsou diverzifikace do odvětví s vyšší přidanou hodnotou, výzkum a inovace, lidský rozvoj, sociální odpovědnost podniků, zdravotnictví a globální potravinová bezpečnost.

Sdělení se rovněž opírá o doporučení týkající se těchto oblastí: spravedlnost, bezpečnost občanů a boj proti nadnárodní trestné činnosti; podpora míru, bezpečnosti, demokracie, právního státu, lidských práv a humanitární pomoci; partnerství mezi lidmi mezi EU a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku. Za zmínku zde stojí využití obchodních dohod jako nástrojů udržitelného a inkluzivního hospodářského rozvoje a rozvoje lidského kapitálu.

Celé sdělení EU je k dispozici zde

Mikuláš Nozar
/
kategorie Evropské a mezinárodní záležitosti
zpět