Odklad splátek úvěrů v důsledku koronaviru je možný, uvádí ČNB

Odklady splátek bankovních úvěrů v důsledku koronaviru nemusí dle platných pravidel nutně vést k přeřazení pohledávky banky mezi tzv. klasifikované, resp. nevýkonné pohledávky, uvádí Česká národní banka.

Banky mají už dnes flexibilitu, jak klientům postiženým výpadkem poptávky či neuhrazenými fakturami za dodávky zboží a služeb v souvislosti s koronavirem umožnit odklad splátek úvěrů, uvádí Česká národní banka (ČNB).

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) přes Krizový štáb MPO prosazuje požadavky zaměstnavatelů a podnikatelů, které se týkají současného nouzového stavu a dopadů koronavirové epidemie na podnikání. Řada podniků, které musely v důsledku vládních opatření na dobu neurčitou zavřít své provozy, přišla ze dne na den o své příjmy.

Cílem Svazu průmyslu je minimalizovat dopady nynější situace na podniky a jejich zaměstnance a zajistit, aby po skončení opatření proti šíření koronaviru mohli podnikatelé a firmy co nejrychleji obnovit svou činnost. Jedním z důležitých opatření je i možnost odkladu splátek bankovních úvěrů bez negativních dopadů na hodnocení kredibility a bonity podnikatelů.

Samozřejmě vždy záleží na konkrétní situaci a dohodě věřitel-dlužník. Pokud se obě strany na odkladu splátek dohodnou, nesmí firma spadnout do registru dlužníků. „Je důležité, aby situace, kterou podnikatelé nezavinili, neměla dopad na jejich úvěrové hodnocení u bank a firmy se neobjevily v registru dlužníků. To by snížilo schopnost podniků v budoucnu získat úvěry za dobrých podmínek na nákup nových technologií či zahraniční expanzi,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

ČNB podporuje proklientský postoj bank vůči všem dotčeným koronavirovou epidemií. „Takto jsme to jasně komunikovali vůči bankovnímu sektoru a já pevně věřím, že banky v tento ‚moment pravdy' dokáží, že všechna jejich proklientská prohlášení nebyla jen prázdným marketingem,“ uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký, který má v rámci bankovní rady na starosti dohled nad finančním trhem a finanční stabilitou.

Prezidium České bankovní asociace (ČBA) sdělilo, že banky jsou připraveny umožnit odklad splátek úvěrů o tři měsíce. Zároveň se nyní řeší konkrétní nastavení odkladu splátek a jejich (ne)propsání do registru dlužníků. Sdružení SOLUS již například deklarovalo, že klientům kvůli odkladu splátek v důsledku koronaviru nehrozí zapsání do jakýchkoliv negativních registrů. V každém případě je ale potřeba odklad splátek řešit přímo se svou bankou.

Vyjádření ČBA zde.
Vyjádření Sdružení SOLUS zde.
ČNB zveřejnila své sdělení na svém webu zde.
Další doporučení SP ČR na opatření pro pomoc firmám a ekonomice naleznete zde.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět