Průmysl v květnu opět poklesl

Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně poklesla o 3,2 %, samotný zpracovatelský průmysl o 4 %. Nejvíce se na poklesu podílel sektor výroby motorových vozidel a výroby strojů a zařízení, dohromady stojí za 2,8 procentními body poklesu. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o pouhých 0,8 %.

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejnil výsledky průmyslové produkce za květen 2024. „Květnové výsledky průmyslu bohužel žádné pozitivní překvapení nepřinesly a průmysl tak zůstává v červených číslech. Špatné výsledky jsou sice částečně ovlivněny srovnávací základnou loňského roku a měsíčními výkyvy, ale také pokračující stagnací spojenou se slabší poptávkou,“ shrnuje Bohuslav Čížek, hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Ačkoliv se v ČR i v eurozóně letos očekává mírné zlepšení ekonomického vývoje a tuzemské výsledky HDP za první čtvrtletí tento mírně příznivější trend naznačují, průmysl se stále potýká s řadou překážek. Průmyslová výroba za leden až květen za část zpracovatelského průmyslu meziročně klesla zhruba o 0,8 %. Poslední dva roky přetrvává slabá poptávka či vyšší ceny energie v porovnání se zahraniční konkurencí a k výraznému zlepšení zatím nedochází. I u hodnoty nových zakázek přes dílčí oživení u výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů dané slabšími výsledky z loňska vidíme celkově nízké hodnoty (+ 0,8 %) doprovázené pokračujícím poklesem u základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Podnikům nepomáhá ani aktuální zvýšení cen některých průmyslových komodit jako je měď či hliník nebo mzdových výdajů. Zvýšení cen vstupů jsou totiž s ohledem na slabší vývoj poptávky schopny promítnout do cen svých produktů jen zčásti a na úkor svých marží. Příznivé nejsou ani odhady růstu HDP německé ekonomiky, které se pohybují kolem 0,3 % za letošek. Firmy se však s nepříznivými podmínkami snaží vypořádat a doufají, že v druhé polovině roku by mělo dojít k určitému zlepšení situace. Ta souvisí s předpokládaným oživením v Evropě či stabilizací cenového vývoje, což naznačuje i červnový indikátor důvěry podnikatelů v ekonomiku,“ doplňuje Bohuslav Čížek.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět