Komentář k plnění státního rozpočtu za leden červenec 2016

Rozpočet skončil v rekordním přebytku 75,6 mld. Kč. Za tímto výsledkem stál zejména dobrý výběr daní, který meziročně rostl o 7 %. Je ale trochu zarážející, že nejpomaleji rostl výběr DPH. I po zohlednění změn v rozpočtovém určení daní, rostl výběr DPH jen o 4,3 %, zatímco výběr DPPO o 12,4%, DPFO pak dokonce o 14,2 %. Zajímavá je v tomto ohledu  argumentace MF. Výběr DPH prý roste i proto, že klesá objem vratek DPH. To je podle MF způsobeno zavedením kontrolního hlášení a rozšiřováním reverse charge. Jenže růst výběru DPH je zhruba stejně rychlý jako nominální růst spotřeby. Takže v číslech výběru DPH nelze prokazatelné zvýšení efektivity výběru vysledovat.

Svým dílem k rekordnímu výsledku přispěly i klesající výdaje (za leden až červenec meziroční pokles o 2,7 %). Bohužel to ale není tak, že by stát šetřil na provozních výdajích. Klesají kapitálové výdaje takřka o 40 %, investiční transfery SFDI dokonce ještě rychleji. Bohužel kvůli známým problémům s povolovacím řízením se nedaří čerpat prostředky ze SFDI tak rychle, jak bychom chtěli. SFDI potom nepotřebuje tolik injekcí ze státního rozpočtu.

Suma sumárum, rozpočet se daří plnit zejména díky ekonomickému růstu a meziročnímu poklesu investičních výdajů. Zlepšení efektivity výběru daní zatím není tak jednoznačné. To ale neznamená, že by snaha zlepšit výběr daní byla zbytečná. Je potřeba dát opatřením jako je kontrolní hlášení či rozšiřování reverse charge čas, aby ukázala svou účinnost.
Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět