Aktuální informace a podmínky pro cestování cizinců do ČR

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo ochranné opatření, které se týká cestování do České republiky. Aktualizované ochranné opatření je v souladu s rozsudkem Městského soudu Praha a odlišuje podmínky vstupu do České republiky z hlediska požadavku na test pro občany ČR / další rezidenty a pro cizince ostatní. U občanů ČR/rezidentů také rozlišuje, zda je cesta do ČR provedena veřejnou nebo individuální dopravou, a počítá i s možností jejich návratu v případě, že jsou covid pozitivní. Ochranné opatření je účinné od 1. 6. 2021.

Ochranné opatření, které omezuje překročení státní hranice ČR, s účinností od 1. 6. 2021 do odvolání

Aktuální seznam zemí s nízkým, středním a vysokým výskytem onemocnění COVID-19 s účinností od 14. 6. 2021 naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Seznam zemí podle míry rizika a všechny podrobnosti naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva vnitra a na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Projekty ekonomické migrace fungují bez omezení s následujícími výjimkami:

  • Indie - od středy 21. 4. 2021 až do odvolání je uzavřen ZÚ Dillí,
  • Moldavsko – obnovena vízová činnost,
  • Mongolsko – obnovena vízová činnost,
  • ZÚ ČR Moskva – obnovena vízová činnost pro příjem žádostí o zařazení do Programu klíčový a vědecký personál a Programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec. Před vstupem na území ČR nutno vyplnit elektronický formulář.

Zácvik – stále není možné podat žádost.
Výjimky – je možné požádat MPO o poskytnutí výjimky pro zaměstnance (cizince), kteří jsou pro zaměstnavatele existenčně důležití a je tento příjezd v zájmu ČR.

kategorie Právní infoservis
zpět