Příběhy firem, které pomáhají zastavit šíření epidemie

Firmy v České republice jsou zodpovědné a aktivně pomáhají zastavit šíření nemoci Covid-19. Už vloni na jaře po vypuknutí pandemie tuzemské podniky přijaly řadu bezpečnostních opatření, mnohdy i nad rámec vládních nařízení. Na rozdíl od vlády průmyslové firmy nezaspaly ani v létě a většinu opatření dodržovaly po celý rok. V posledních dnech a týdnech, kdy je epidemiologická situace v Česku kritická, navíc firmy hygienická opatření ve svých provozech ještě zesílily. Ještě před vyhlášením povinného testování začaly zaměstnance ve svých podnicích ve velkém testovat, používají roušky nebo další ochranné pomůcky. Svaz průmyslu a dopravy pro vás teď přináší příběhy několika firem, které příkladně bojují proti šíření nemoci Covid-19.

V BAEST Machines & Structures, a. s. začali s testováním zaměstnanců ještě před zahájením povinného testování ve firmách. Pravidelného testování se navíc zcela dobrovolně zúčastnili všichni pracovníci firmy. Díky tomu tak společnost drží šíření nákazy ve svém provozu pod kontrolou.

Hrdinům první linie pomáhá Coca-Cola HBC. Lékařům, zdravotníkům, záchranářům, dobrovolnickým spolkům, ale i pokladním a kurýrům ze všech koutů Česka a Slovenska společnost věnovala už více než 2 miliony lahví nápojů. Nápojové automaty ve vybraných obchodních centrech přeměnila na rouškomaty, své klíčové zaměstnance firma umístila na home office.

Temelin testovani 2021Ve společnosti ČEZ zaměstnance testovali ještě před zavedením povinného testování ve firmách. Jen za únor provedli zdravotníci v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany celkově tři tisíce testů. Na preventivní testy chodí vedle zaměstnanců elektráren i pracovníci jejich dodavatelů. V Temelíně zaměstnance plošně testují od února, v Dukovanech přistoupil ČEZ k masivnímu testování už v závěru loňského roku.

V Doosan Škoda Power pravidelně desinfikují firemní prostory, interně trasují. Zaměstnancům poskytují roušky a respirátory i pro využití mimo společnost.

Společnost Heimstaden v rámci prevence testuje zaměstnance na Covid-19 již od počátku ledna. Za roušky firma utratila už přes 2 miliony korun a díky obezřetnosti zaměstnanců a důsledným interním opatřením drží nákazu ve firmě pod kontrolou. Před nemocí navíc chrání i své současné a potenciální klienty. Veškeré záležitosti s nimi řeší online a nabízí i bezkontaktní prohlídky a předání bytů.

V LIKO-S zaměstnancům před vstupem na pracoviště například dlouhodobě měří teplotu. Zaměstnanci se také nesmějí pohybovat mezi jednotlivými provozy, aby neohrozili své kolegy. Všechny kancelářské provozy navíc firma rozdělila tak, aby měl každý pracovník svůj bezpečný prostor.

V papírnách Mondi Štětí zavedli mimo jiné bezkontaktní předávání směn či plexiskla mezi pracovními místy. Od srpna 2020 provozují vlastní testovací centrum pro zaměstnance i obyvatele regionu. Nyní už se připravují i na registraci očkovacího centra.

Spolana testovani 2021Orlen Unipetrol své zaměstnance průběžně testuje již několik měsíců. Protože provozy v Kralupech nad Vltavou, Neratovicích nebo v Pardubicích fungují nepřetržitě, testuje firma pracovníky i na nočních směnách. Ve svých výrobních závodech navíc už začátkem podzimu společnost preventivně uzavřela všechny jídelny. Místo nich zaměstnanci dostávají jídlo z výdejních okének.

Seznam.cz testuje zaměstnance na své pražské centrále už tři týdny. Pracovníky testují každý všední den v dopoledních hodinách, dvakrát týdně navíc umožňují otestovat i jejich rodinné příslušníky. Zaměstnancům, kteří docházejí do kanceláří, nabízí na každý den dva respirátory, dezinfekci nebo vitamíny.

dodrzuj rozestup 2021Většina zaměstnanců T-Mobile pracuje už od počátku pandemie v režimu home office. Z domova pracují od loňského jara dokonce i zaměstnanci call center. Techniky pracující v terénu a zaměstnance na prodejnách firma vybavila respirátory a pravidelně je každý týden testuje. Společnost navíc k zodpovědnému chování nabádá i své zákazníky a snaží se s nimi co největší množství záležitostí řešit online.

Plzeňský Prazdroj už od loňského jara maximálně snížil mobilitu a setkávání zaměstnanců. Lidé, jejichž
charakter práce to umožňuje, pracují z domova. V pivovarech platí povinnost nosit roušky a respirátory, firma pravidelně dezinfikuje společné prostory a omezila kontakt lidí na pracovišti, jak jen to šlo. Třeba v šatnách nebo v jídelnách se směny střídají a u vchodu do výroby měří všem příchozím teplotu.

V Sev.en Energy zaměstnance už na začátku pandemie vybavili respirátory a dezinfekčními gely, firma také pravidelně dezinfikuje všechny společné prostory. Zaměstnancům také omezila vstup na dispečinky a velíny. Pracovní jednání a nejnutnější školení se ve společnosti vedou pokud možno on-line, nebo ve velmi omezeném počtu a za dodržení všech preventivních opatření. V maximální míře firma také využívá home office stejně jako rozdělení pracovníků do skupin, které se nepotkávají.

Přerovská Meopta už v první vlně koronavirové pandemie pomáhala např. výrobou ochranných štítů a jejich distribucí zdarma lidem v první linii, tedy lékařům, zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách nebo hasičům. Firma při vstupu do areálu měří všem osobám teplotu a uplatňuje home office u zaměstnanců, jejichž charakter práce to umožňuje. Díky všem opatřením tak firma nákazu drží pod kontrolou a výrobu zatím omezit nemusela.

Uvedené příběhy jsou jen hrstkou z těch, které tuzemské firmy ve svých provozech každý den prožívají ve snaze zabránit šíření nemoci Covid-19. Pokud byste mezi nimi rádi viděli i svou firmu, pošlete nám své zkušenosti s hygienickými opatřeními ve vašem podniku na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Rádi se o váš příběh a pozitivní zkušenost s ostatními podělíme.
kategorie Z členské základny
zpět