V Linetu odkládají respirátory. Umožní jim to vysoké procento očkovaných zaměstnanců

Více než 70 % zaměstnanců společnosti LINET má buď kompletní očkování nebo čeká na druhou dávku. Je to klíčový předpoklad pro uvolnění přísných opatření. Od pondělí proto zaměstnanci společnosti nemusí nosit na pracovišti respirátory.

LINET byl jednou z prvních tuzemských firem, která pravidelně testovala zaměstnance – dokonce několik týdnů před státem nařízeným testováním. Zároveň je motivuje, aby se nechali očkovat. Pro řadu z nich to bylo klíčové, protože některé specifické profese v rámci kritické infrastruktury chodí přímo do nemocnic a pečovatelských domů.

„Máme vlastní protiepidemický plán. Jsou to čtyři stupně opatření, ode dneška jsme konečně v nejlehčím, proto můžeme odložit i respirátory. Hlavním předpokladem je více než 70 % lidí, kteří se nechali naočkovat. Bez toho by to nešlo. Stále bude platit, že do areálu závodu mohou výhradně lidé s očkováním, platným testem nebo v šestiměsíční lhůtě po prodělání Covid-19,“ říká personální ředitelka LINET Group Vladimíra Michnová a doplňuje: „S hladkým průběhem nám pomáhají i nově upravené terminály – každý zaměstnanec má na své identifikační osobní kartě také nahraná data související s covidem, a pokud splňuje potřebné podmínky, automaticky může bez další kontroly projít do práce.“

Když na přelomu únoru a března vláda rozhodovala o tvrdém lockdownu, LINET byl příkladem, asi rozhodujícím, že se vyplatí opak: přenést část zodpovědnosti na firemní sféru. V té době již standardně testoval všechny své zaměstnance dvakrát týdně a platila další přísná opatření proti šíření Covid-19.

„Nákaza u nás propukla naplno, měli jsme v jednu chvíli přes 100 lidí nemocných a v karanténě. Po pravidelném testování se nám povedlo tento počet snížit na jednotky a následně již pár měsíců nemáme ani jeden případ,“ vysvětluje Vladimíra Michnová. LINET Group celkově zaměstnává dva tisíce lidí, v Česku je to 1 200 zaměstnanců.

Firemní sféra tak byla jedním z hlavních faktorů zvládnutí pandemie. Nyní jsou to firmy, které se mohou postarat o vysoké procento proočkovanosti. LINET je vysoko nad celostátním průměrem, ale například jeho německá továrna firmy má očkovaných více jak 90 % zaměstnanců.

kategorie Z členské základny
zpět