Firmy mají plán, jak ustát letošní i příští rok

Přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy a nejistota kvůli dalším možným opatřením vlády při boji proti epidemii covid-19 komplikují firmám jejich rozvoj.

Uplynulé tři letní měsíce mezi první a druhou koronavirovou vlnou jsem často trávila na návštěvách firem v regionech. Až na výjimky se všude nějakým způsobem dopady koronavirové krize buď projevily anebo je firmy očekávají. Přesto máme spolu s kolegy v regionech, kteří návštěvy stávajících nebo potenciálních členů Svazu připravovali, z jednání se šéfy průmyslových firem většinou pozitivní dojmy.

Prošla jsem výrobu a provoz 18 firem od strojírenství, vstřikování plastů, dodavatelů sofistikovaných strojů a zařízení pro automobilový průmysl, pro energetiku a stavebnictví až po výrobce technologií pro ochranu životního prostředí, obalů nebo zdravotnické techniky. Napříč obory, regiony, vlastnickou strukturou i velikostí firem jsem navštívila celkem reprezentativní vzorek průmyslových firem v České republice. Naprostá většina z nich má vlastní design a know-how technických řešení, inovují, využívají digitalizaci a robotizaci, nebo s ní v dohledné době počítají, spolupracují s odbornými školami a univerzitami a vychovávají si budoucí zaměstnance.

Pokud si šéfové firem na něco stěžovali, byla to přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy, ale hlavně nejistota, pokud jde o další opatření vlády související s pandemií COVID-19. Své firmy ale jako zkušení kapitáni vedou současnými neklidnými vodami zatím úspěšně a věřím, že i letošní podzim a očekávané zhoršení situace zvládnou. Mají za sebou výborné výsledky uplynulých let. Většina investovala do moderních technologií, mají rezervy a plán jak letošní i příští rok ustát. Jak to bude dál, se odvíjí samozřejmě hlavně od toho, jak budou vypadat zakázkové knihy. Takřka všude jsem slyšela, že kmenové zaměstnance firmy nechtějí propouštět, byť někdy za cenu nižších mezd a omezené pracovní doby.

Jsem moc ráda, že většina firem vysoce hodnotila to, co Svaz průmyslu a dopravy v souvislosti s dopady pandemie na firmy dělá a moc za to svému skvělému týmu děkuji. „Průmysl jede dál“ a my proto budeme i dál dělat maximum. Čeká nás mimo jiné dokončení jednání o Kurzarbeitu a dalších opatřeních, která by firmám pomohla překonat dopady koronavirové krize. Patří mezi ně například zrychlené odpisy, prodloužení COVID úvěrů i do roku 2021 a možnost využívat je i na investiční projekty atd.

Průmyslové podniky zaměstnávají třetinu ekonomicky aktivní populace a Svaz průmyslu a dopravy věnuje aktuálně velké úsilí tomu, aby byl průmysl adekvátně zastoupen v Hospodářské strategii České republiky a také v Národním plánu obnovy a aby se finanční prostředky přislíbené Evropskou komisí využily především na inovace, digitální transformaci, projekty zlepšující životní prostředí a byly tak využity na restart, ale zejména dlouhodobý a udržitelný růst České republiky.

Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR

Gbelec Ondřej