Mise Svazu průmyslu do Arménie otevírá možnosti firmám z oblasti IT technologií i energetiky

Dnes odlétá podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR do arménské metropole Jerevan. Mise, kterou vede prezident Svazu Jaroslav Hanák, doprovodí na oficiální návštěvě Arménie předsedu Senátu Parlamentu ČR pana Milana Štěcha. Podnikatelská mise čítající zástupce 11 společností se zúčastní Česko-arménského podnikatelského fóra a firmy budou moci projednat obchodní příležitosti se svými arménskými partnery během bilaterálních jednání.

„Arménie patří k nejzajímavějším trhům v regionu pro příliv zahraničních investic. Je to navíc vstupní brána do regionu, zejména do Gruzie nebo Íránu. České firmy se zde mohou uplatnit například v oblasti dopravních prostředků či v dodávkách dílů pro železnici. Arméni mají zájem také o naše zkušenosti z odvětví energetiky, ať už z jaderných nebo i vodních elektráren,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve snaze diverzifikovat český export věří, že Arménie má českým firmám co nabídnout a že mohou na jejím trhu najít uplatnění. Mise se účastní firmy, které působí v oblasti systémů veřejné dopravy, potravinářství, zdravotnické techniky, IT technologií nebo jaderné energetiky, ale i podniky působící v sektoru služeb, například v logistice bankovnictví nebo v právním poradenství.

„Arménii vnímáme jako zemi s velkým potenciálem k rozvoji spolupráce zejména v oblasti inovativních IT technologií. Na misi chceme představit CertiCon jako stabilní, vědecko-technologickou společnost s mezinárodní působností, oslovit potenciální obchodní partnery a získat informace pro přípravu našich řešení dle potřeb arménského trhu. U příležitosti této mise také představíme fyzioterapeutické vybavení, které vyvíjí společnost EMBITRON ze skupiny CertiCon Group,“ říká Vladimír Mařík ml., obchodní ředitel společnosti CertiCon.

„Jako inženýrská firma působící převážně v oblasti energetiky včetně jaderné, vidíme v Arménii hned několik obchodních příležitostí. Můžeme zde zvýšit efektivnost stávajících energetických zdrojů, zmodernizovat stávající jadernou elektrárnu nebo pomoci při přípravě budování nových elektráren či tepláren. Vždyť energetika je jedním z faktorů rozvoje každé země,“ říká místopředseda představenstva ÚJV Řež, a.s. Miroslav Horák.

Podnikatelská delegace zahájí výstavu současného experimentálního umění v Arménském centru. Firmy budou mít možnost projednat obchodní příležitosti se svými arménskými protějšky během bilaterálních jednání po česko-arménském podnikatelském fóru. Dále navštíví Ečmiadzinu, centrum Arménské apoštolské církve (katedrály, muzea) nebo výrobní závod likérky Ararat Brendy Factory.

Vzájemný obchod České republiky a Arménie
Do Arménie Česká republika nejčastěji dováží stroje pro automatické zpracování dat, elektroniku jako telefonní přístroje, přístroje pro vysílání, akumulátory či monitory, projektory a televizní přijímače. Firmy obchodují také s drogerií a hygienickými potřebami, sklem využívaným v domácnostech, ale i se zbraněmi. Arménské podniky naopak do Čech dováží například aluminiovou folii, etylalkohol, chemické látky, laboratorní sklo, kameny pro výtvarné účely, koženou obuv nebo starožitnosti.

Tisková zpráva zde.