Premiér přijal prezidenta Svazu průmyslu a dopravy

Mezi klíčové body jednání patřilo fungování sociálního dialogu, podpora exportu, trh práce a výstavba infrastruktury. Vedoucí vlády a zaměstnavatelů se věnovali i aktuálním tématům – navýšení minimální mzdy či rušení karenční doby.

Vítám konstruktivní diskuzi s premiérem. Dnes jsem ho navštívil jako představitel největší zaměstnavatelské organizace i jako místopředseda tripartity, kterou právě on vede. Zdůraznil jsem, že chceme, aby i nadále tripartita spadala přímo pod úřad vlády, a zajistila si tak respekt u všech ministrů,“ komentuje prezident Jaroslav Hanák význam sociálního dialogu, ve kterém pravidelně za Svaz průmyslu a dopravy vede zaměstnavatelskou delegaci.

Prezident Svazu vyjádřil premiérovi své přesvědčení, že jeho vláda s důvěrou má nyní dva roky na to, aby se věnovala především prorůstovým věcem a naplňování programového prohlášení. Jednou z priorit, kterou potřebují řešit firmy i společnost, je infrastruktura.

Prezident navázal na včerejší schůzku s ministrem dopravy Danem Ťokem a požádal premiéra, aby zveřejnili přehled staveb, které se budou realizovat díky zákonu o liniových stavbách. „Pokud se ukáže, že nový liniový zákon umožní výstavbu až osmi nových úseků dálnic a obchvatů po celé ČR, bude to skvělá zpráva pro občany i pro firmy,“ vítal Hanák informace z Ministerstva dopravy. Naopak v oblasti železniční dopravy vyzval premiéra, aby se vláda zaměřila na hlavní železniční tah mezi Prahou a Ostravou a zpřístupnila jej i pro nákladní dopravu.

„Nákladní vlaky se dnes na tepnu mezi hlavním městem a Ostravou téměř nedostanou. Odporuje to současným trendům přepravovat náklad více po železnici. Požádal jsem premiéra, aby se situací zabývali. Je to ve všeobecném zájmu,“ vysvětluje Hanák.

Dalším strategickým bodem jednání byla podpora exportu. „Projevený zájem premiéra například o cestu do Izraele vítám a beru jako pozitivní signál pro podporu exportu! Těší mě i to, že jsme se s premiérem dohodli, že vyzve MPO, MZV a MŽP k přípravě zahraničních cest na další rok. Za podnikatele jsme připraveni spolupracovat a pravidelně zástupce vlády doprovázet do zahraničí s podnikatelskou misí,“ připomíná Hanák silnou roli a 26letou zkušenost Svazu v pořádání podnikatelských misí. Loni jich Svaz uspořádal 12, letos vzhledem k omezené aktivitě vlády pouhé dvě.

DISKUZE SE VEDLA I NA AKTUÁLNÍ TÉMA, A TO NAVÝŠENÍ MINIMÁLNÍ MZDY ČI RUŠENÍ KARENČNÍ DOBY

Prezident Svazu prezentoval premiérovi společné stanovisko Svazu i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů: Podniky chtějí zvýšit minimální mzdu od ledna 2019 o 800 Kč. Zdůraznil, že zaměstnavatelé nechtějí brát v úvahu požadavky jedné z odborových centrál.

Ohledně rušení karenční doby respektují zaměstnavatelé programové prohlášení vlády. Trvají však na tom, aby byla zavedena e-neschopenka. „Premiér mi dnes sdělil, že se na tom pracuje a e-neschopenka je v přípravě. Přeji si, aby jeho slova byla naplněna,“ komentuje Hanák a upozorňuje na požadavek kompenzace pro firmy, pokud opravdu ke zrušení karenční doby dojde.

Co se trhu práce týká, poděkoval prezident za navýšení limitu pro počet Ukrajinců, které mohou zaměstnat české firmy, pokud nabízené pracovní pozice nemohou obsadit českými uchazeči. „Slíbil jsem premiérovi, že mezi členskými firmami Svazu uděláme šetření a zjistíme, zda kvóta 20 tisíc je dostačující. V době rekordní nezaměstnanosti je poptávka po zaměstnancích enormní,“ připomíná Hanák a oceňuje možnost legálně zaměstnat i občany ze Srbska.

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět