Nabízejme práci v ČR i v Ukrajině zároveň

Zrušme měsíční ztrátu času na úřadech práce. Na zaměstnance z Ukrajiny nemůžou firmy čekat přes půl roku.

 

  • Svaz průmyslu žádá vládu: Nabízejme práci v ČR i v Ukrajině zároveň. Nezdržujte proces zaměstnání Ukrajinců o další měsíc.
  • Vládní projekt, který umožňuje zaměstnat Ukrajince na středně a nízko kvalifikovaných pozicích, nestačí kapacitně ani svou rychlostí.
  • Zatímco firmy poptávají na úřadech práce takových zaměstnanců cca 166 tisíc, úřady práce v těchto jasně definovaných profesích evidují cca 128 tisíc lidí. Už samotný rozdíl mezi nabídkou a poptávkou dělá 38 tisíc hlášených volných míst navíc, která nelze uchazeči o zaměstnání obsadit.
  • Vyřízení žádosti o jednoho pracovníka z Ukrajiny trvá až půl roku. O měsíc to ještě protahuje povinnost inzerovat přednostně pozici pouze na úřad práce v ČR.


„Už k 30. dubnu letošního roku byla vyčerpaná kvóta 1096 žádostí na měsíc červenec. Firmy ale musí čekat na nové zaměstnance z Ukrajiny až půl roku od podání žádosti. Než ji vůbec mohou podat, musí místo držet 30 dnů v nabídce jen pro tuzemské uchazeče,“  upozorňuje Eva Veličková, tisková mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Počet volných pracovních míst využitelných pro Režim Ukrajina u nás převyšuje o téměř 40 tisíc počet uchazečů, které úřady práce evidují. Povinnost přednostně je nabízet tuzemským pracovníkům je v dnešní situaci zbytečná a jen prodlužuje dobu, než mohou firmy místo nabídnout cizinci a začít půlroční přijímací proces. Svaz chce tuto povinnost zrušit,“  vysvětluje Eva Veličková.

Svaz průmyslu a dopravy ČR plní v projektu Režim Ukrajina roli garanta, zpracovává žádosti, poskytuje konzultace, pomáhá firmám. Statistiky ukazují, že firmy mají o zaměstnávání ukrajinských pracovníků obrovský zájem.
Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět