SP ČR na tripartitě řešil jádro a železnici

V Lichtenštejnském paláci dnes jedná Rada hospodářské a sociální dohody. Sociální partneři společně řešili otevírání železničního trhu, výstavbu jaderných bloků a vzdělávání.

ŽELEZNICE

Stát musí citlivě udělat rozdíl mezi státním dopravcem a otevíráním železničního trhu.

Při zadávání veřejných zakázek má stát dvě možnosti: může dát podle evropské legislativy zakázku přímo firmě, nebo vypsat veřejnou soutěž. Do té může vstoupit každý dopravce. Stát ale musí zajistit rovné podnikatelské prostředí a kvalitní služby pro cestující. Ministerstvo dopravy by mělo řešit zejména návaznost tras, sdílení prodeje jízdenek nebo využití prvního nástupiště Českými drahami a soukromými dopravci.

JADERNÉ BLOKY

Chceme do konce roku od vlády finanční model výstavby jádra. Opíráme se o státní energetickou koncepci vlády, kterou potvrdilo i vládní programové prohlášení.

VZDĚLÁVÁNÍ

Rekvalifikaci budeme potřebovat zejména do budoucnosti, jakmile plně nastoupí výsledky automatizace a Průmyslu 4.0. Bohužel sledujeme, že v momentě, kdy nejsou rekvalifikace podporovány evropskými penězi, ministerstva od nich dávají ruce pryč. Vyzýváme proto MŠMT a MPSV, aby toto aktivně řešily. Jedná se o budoucnost lidí i firem, protože rekvalifikace budou čím dál více potřeba.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět