Podnikatelé míří s vicepremiérem Bartošem do Japonska a Koreje

Na tři desítky zástupců firem a univerzit míří od soboty se Svazem průmyslu a dopravy ČR na podnikatelskou misi do Japonska a Korejské republiky. Delegace podnikatelů a akademiků, kterou vede viceprezidentka SP ČR Milena Jabůrková, doprovodí do obou zemí vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše na jeho pracovní návštěvě. Mise se v oblasti ekonomické spolupráce zaměří hlavně na obory související s ICT, konkrétně například na kvantové technologie, umělou inteligenci, cloudová řešení, herní průmysl,  ale i další obory a služby s vysokou přidanou hodnotou. 

Směřování mise do Japonska a Jižní Koreje potvrzuje významnou pozici obou zemí jako důležitých obchodních partnerů pro Českou republiku. Například Japonsko je jedním z největších investorů v ČR a objem těchto investic se i nadále zvyšuje. Jednou z nejdůležitějších oblastí budoucí spolupráce jsou technologie a výzkum, čemuž také odpovídá složení podnikatelské delegace.  

„Digitalizace, téma inovací, nové technologie a spolupráce ve vědě a výzkumu jsou stále účinnějším pojítkem jak pro mezinárodní jednání firem o možnou spolupráci, tak i diskuzi mezi firmami a jejich vědecko-výzkumnými experty a zástupci akademické sféry. Během mise se proto chceme zaměřit na moderní technologie, inovativní výrobky nebo na kvantovou technologii, která je v Japonsku i v Koreji  na špičkové úrovni,“ vysvětluje Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR, která podnikatelskou delegaci vede. 

Vicepremiér Ivan Bartoš míří do Japonska v souvislosti s výročím strategického partnerství, které bylo mezi oběma zeměmi poprvé dohodnuto v roce 2003. Jde o první českou návštěvu na ministerské úrovni od začátku pandemie. „Zákaz cestování kvůli covidu-19 nám připomněl, jak moc je nejen v politice nebo ekonomické diplomacii důležitý osobní kontakt, možnost promluvit si tváří v tvář. Chceme navázat na úspěch obnovení přímé linky Praha-Soul a podpořit vyjednávání o další lince mezi Prahou a Tokiem, která tady nikdy dříve nebyla. Pomohlo by to nejen cestovnímu ruchu, ale také podnikatelům a japonským investorům na území ČR,“ prohlásil Bartoš.

Kromě firem jsou součástí podnikatelské delegace také zástupci tuzemských vysokých škol, konkrétně Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického v Praze nebo Masarykovy univerzity v Brně.

„Z hlediska dalšího rozvoje směrů kolem IT na Masarykově univerzitě bude významné zapojení aplikovaných oborů kombinujících IT, technologie a bezpečnost. A právě tyto aplikace jsou v Japonsku na vysoké úrovní. Slibujeme si od mise pohled na dobrou praxi těchto institucí nebo i perspektivu spolupráce v akademické oblasti podobně, jako se to před časem podařilo v oblasti kvantového počítání,“ říká Jiří Zlatuška, děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

MISE SE ZAMĚŘÍ MIMO JINÉ NA HERNÍ PRŮMYSL

Tato podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR se věnuje i hernímu průmyslu. Rychle rostoucí odvětví zaměřené na vývoj a distribuci počítačových her je v Česku na vysoké úrovni. Japonsko pak coby známý tvůrce populárních her a konzolí patří v této oblasti mezi světové lídry. Tamní trh herního průmyslu o velikosti téměř 15 miliard dolarů patří vedle USA a Číny mezi největší svého druhu. 

„Za herní průmysl jsme se účastnili v posledních letech několika zahraničních podnikatelských misí. Vždy se však jednalo o akce spojené s národním stánkem na konkrétních veletrzích, či mise pouze našeho sektoru na úrovni spolupráce s ambasádou v dané zemi. Toto je tak pro nás poprvé, kdy se účastníme takto velké podnikatelské mise mnoha různých odvětví a navíc za přítomnosti ministra. Očekáváme tedy nové kontakty nejen ze strany japonských firem, ale i propojení napříč dalšími obory s dalšími účastníky mise. Naším hlavním cílem je debata s japonským protějškem – asociací CESA, o dlouhodobé spolupráci v rámci herního průmyslu. Byli bychom rádi, aby výsledkem tohoto jednání bylo uzavření oboustranné dohody o vzájemné spolupráci za přítomnosti ministra Bartoše,“ říká Pavel Barák, předseda Asociace českých herních vývojářů.

Pokud jednání pro zástupce herního průmyslu dopadnou dobře, tak by Asociace českých herních vývojářů na konci roku ráda přivítala v Česku na oplátku delegaci japonských firem z herního průmyslu. „Chtěli bychom sem přivést firmy, které buď plánují expanzi do středoevropského regionu, případně se jedná o investory či vydavatele, kteří by měli zájem o české tituly z pohledu investice, či financování dokončení vývoje hry a její vydání. Recipročně bychom také v příštích letech rádi vyvezli české firmy do Japonska na veletrh Tokyo Game Show za podobným účelem,“ dodává Pavel Barák.

Rozvoj herního průmyslu by podle místopředsedy vlády pro digitalizaci mohl mít i související pozitivní dopady. „Sektor videoherního průmyslu v ČR zaměstnává více než 2000 lidí, jeho obrat v roce 2022 přesáhl 5,3 miliardy korun a od té doby dále stoupá. Jedná se o silný obor, který šíří dobré jméno ČR v zahraničí, a má významný dopad na další oblasti ekonomiky. Od počítačových her je to pro mladé lidi – muže i ženy – často jen krůček k zájmu o celou oblast IT. Digitalizace a s ní spjaté technologie jsou klíčové pro udržení konkurenceschopnosti země v globální ekonomice. Cílem naší cesty je mimo jiné podpora českého gamingového průmyslu včetně oblasti esportu na důležitých trzích v Japonsku a Jižní Koreji,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

S podnikatelskou delegací míří na misi i startup a digitální cestovatelský deník Worldee.com, který chce expandovat do celého světa a stát se nejpoužívanějším nástrojem pro plánování cest. „Náš travel-tech startup Worldee plánuje celosvětovou expanzi a poohlíží se po zahraničním kapitálu. Mise nám s oběma úkoly může pomoci. V Japonsku i Jižní Koreji je startupové prostředí na vysoké úrovni a oba státy do mladých technologických firem masivně investují. Z Japonska je například největší venture kapitálový fond světa, Softbank Vision Fund, který založil proslulý Masajoši Son. Věřím, že se mi Worldee podaří představit i tomuto fondu,“ přeje si Tomáš Zapletal, zakladatel firmy Worldee.

EXPORTÉRY ČEKÁ BOHATÝ PROGRAM ZAMĚŘENÝ HLAVNĚ NA TECHNOLOGIE A INOVACE

Podnikatelé stráví první část mise v Japonsku, kam přiletí v neděli 11. června. Během pobytu je čeká řada seminářů, které vysvětlí byznysová specifika v Japonsku a poskytnou příležitost k návštěvě zajímavých obchodních a vědecko-výzkumných lokalit. V Tokiu třeba exportéři navštíví showroom Panasonic Center, kde se seznámí s posledními novinkami v oblasti spotřební elektroniky. V Hiroshimě je čeká návštěva Výzkumného centra pro mozek, mysl a vnímání a také prohlídka chirurgického robotického systému „hinotori“. 

Ve středu se pak podnikatelé přesunou do Soulu. Nedaleko jihokorejské metropole ve městě Osong se účastníci seznámí s konkrétními chytrými a inovativními řešeními v praxi, a to především v integrovaném řešení dopravy, řízení města a návazných službách. Navštíví také Pangyo Techno Valley, známé jako korejské Silicon Valley. Obě návštěvy představí české podnikatelské delegaci konkrétní možnosti pro spolupráci v těchto oblastech a také budou výraznou inspirací pro další rozvoj jejich vlastních řešení a služeb.  

Mise se v obou zemích zaměří mimo jiné na kvantové technologie. V Japonsku je plánováno seznámení se s japonskou národní kvantovou strategií, návštěva funkčního kvantového počítače a hubu kolem něj v Kawasaki Incubation Centru a také setkání v Tokyo University. V Koreji výprava v této oblasti naváže na předchozí úspěšnou podnikatelskou misi s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a vytvořený kontakt s významnou Univerzitou Yonsei v Soulu. 

SVAZ PRŮMYSLU POŘÁDÁ PODNIKATELSKÉ MISE JIŽ 30 LET

V roce 2023 si Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná 30. výročí od zahájení podnikatelských cest v doprovodu vysokých představitelů státu. Za tu dobu Svaz uspořádal celkem 215 podnikatelských misí do 107 zemí světa, během kterých pomohl více než 5 000 českých firem a podnikatelů. 

V letošním roce chystá Svaz průmyslu podnikatelské mise například ještě do Angoly a Zambie, Kazachstánu a Uzbekistánu, Saúdské Arábie nebo Kataru.

kategorie Tiskové zprávy
zpět