Podnikatelská mise zahájila cestu po Indonésii v Jakartě

Oficiální program podnikatelské cesty do Indonésie, kterou zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR, začal velkým podnikatelským fórem v Jakartě. Indonésie je s více než 270 miliony obyvatel čtvrtou největší a nejlidnatější zemí světa a také jednou z nejsilnějších ekonomik jihovýchodní Asie. Produkuje více než čtvrtinu z celkového HDP Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Jakarta je hlavním městem s 10,5 miliony obyvatel, kde sídlí prezident, vláda, parlament a také sekretariát ASEANu.

Indonésie se v listopadu 2009 stala prvním ze států ASEAN, který s Evropskou unií podepsal rámcovou dohodu o partnerství a spolupráci. Aktuálně probíhá jednání o dohodě o volném obchodu.

Velké podnikatelské fórum zahájili, za účasti téměř třiceti českých a více než 50 indonéských firem, český ministr životního prostředí Richard Brabec a náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová. Během slavnostního otevíracího ceremoniálu podepsal prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák obnovenou dohodu o spolupráci s Indonéskou obchodní a průmyslovou komorou KADIN. Za KADIN dohodu podepsala její viceprezidentka Shinta Widjaja Kamdani.

mise Indonesie 19 06 2021 memorandum

Program podnikatelské delegace, který SP ČR uspořádal ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a za pomoci mimořádného nasazení pracovníků Zastupitelského úřadu v Jakartě vedené velvyslancem Jaroslavem Dolečkem, pokračoval z Jakarty do města Medan na severu Sumatry. Medan je hlavní a největší město indonéské provincie Severní Sumatra a regionální a finanční centrum Sumatry.

indonesie banda aceh

Podnikatelé tam měli možnost jednat se čtyřmi desítkami místních firem podnikajících v různých oblastech, včetně energetiky, obnovitelných zdrojů energie či zpracování odpadů. Akce se účastnili také zástupci dvou místních univerzit, UNIVERSITY PANCABUDI a Univerzity Severní Sumatry, se kterou podepsal Richard Pokorný, vedoucí katedry životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, memorandum o vzájemné spolupráci. Představitel úřadu guvernéra Severní Sumatry zároveň přiblížil projekty, které vláda provincie připravuje, aby zlepšila dopravní infrastrukturu a podmínky pro fungovaní zahraničních investorů a obchodníků.

Podnikatelská delegace tento týden pokračuje ještě do Banda Aceh na Sumatře. Prezident SP ČR Jaroslav Hanák bude během cesty také jednat s významnými zástupci indonéských firem a se zástupci klíčových ministerstev. Setkal se už například také s guvernérem západní Jávy Ridwanem Kamilem. Ten prezentoval Jávu a možnosti pro zahraniční podnikatele a především investory v oblasti ochrany životního prostředí. Ta je v Indonésii cenově dostupnější než v jiných asijských zemích. Podle vědeckých studií má země i podmínky pro to, aby byla energeticky soběstačná s čistými energetickými zdroji. „Indonésie je druhým největším světovým znečišťovatelem moře plastovým odpadem, ale máme ambice to rychle změnit třeba i za pomoci českých technologií,“ prohlásil guvernér západní Jávy Kamil Ridwan.

indonesie guverner

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Indonésií v posledních letech roste a významné příležitosti pro české firmy jsou v oblastech rozvoje infrastruktury, sektoru životního prostředí, digitálních technologií a zdravotnictví. Díky úsilí vlády nastartovat ekonomiku pro překonání dopadů koronavirové krize je navíc Indonésie mimořádně otevřená k nákupům a investicím.

kategorie Podnikatelské mise a semináře
zpět