ČNB prozatím zachovala stabilitu úrokových sazeb

Česká národní banka nechala na dnešním zasedání základní úrokové sazby beze změny (již podesáté). Základní dvou týdenní repo sazba tedy zůstala na úrovni 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %.

„Rozhodnutí o stabilitě sazeb bylo očekávané vzhledem k nedávnému vyjádření guvernéra a jiných členů bankovní rady. Možnému poklesu sazeb zatím nenahrává nízký úrokový diferenciál mezi českou korunou a eurem. Evropská centrální banka drží základní úrokové sazby na 4,25 %. Někteří členové bankovní rady se obávají také napjatého trhu práce a možného posílení poptávkových či mzdových tlaků, nicméně není úplně vyloučen pokles sazeb na konci letošního roku v případě příznivého vývoje inflace, byť spíše očekáváme změnu sazeb až v příštím roce,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Možnému snížení sazeb na přelomu roku nasvědčuje vývoj spotřebitelské inflace. Její meziroční nárůst v letních měsících zpomalil na jednociferná čísla. „Pokles inflačních tlaků je zřejmý např. z vývoje Indexu cen průmyslových výrobců, ale také ze stabilizace prodejních cen dle Indexu nákupních manažerů. Na utlumení spotřebitelské inflace má významný vliv bohužel také slabá poptávka, jež je patrná z výhledu zakázek firem nebo z vývoje maloobchodních tržeb. Průměrná míra inflace ale i tak v letošním roce zůstane mírně nad 10 % a stejně tak inflační očekávání firem z šetření SP ČR a ČNB zůstávají i pro další rok na vyšší úrovni, než jsou cíle ČNB,“ dodává Milan Klempíř, analytik SP ČR.

kategorie Tiskové zprávy
zpět