Exportéři vyráží hledat podnikatelské příležitosti do Rumunska

Bukurešť a Konstanca jsou hlavním cílem nadcházející podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR. Osmičlenná podnikatelská delegace, kterou vede člen představenstva SP ČR Luboš Pavlas, doprovází od pondělí 20. listopadu do Rumunska předsedu Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila. Čtyřdenní obchodní cesta je zaměřena na obranný a bezpečnostní sektor, civilní obranu a dopravní infrastrukturu, energetiku a ICT.

Rumunsko patří k největším obchodním partnerům České republiky v regionu jihovýchodní Evropy. Samotným českým podnikům se na rumunském trhu daří. Prosadit se tam dokázalo už více než tisíc českých firem. Česko exportuje do Rumunska zejména automobily a příslušenství pro ně, dále například elektroniku nebo prostředky k rozvodu elektrické energie.

České firmy mohou na rumunském trhu nalézt uplatnění zejména v dopravní infrastruktuře, zemědělství a potravinářství, ochranném a bezpečnostním sektoru, zdravotnictví, ICT, stavebnictví nebo ve výzkumu a vývoji. Tomu odpovídá i složení podnikatelské delegace, která pod vedením člena představenstva SP ČR Luboše Pavlase do Rumunska doprovází předsedu Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila.

Na exportéry čeká během čtyřdenní cesty podnikatelské fórum v Bukurešti, kde budou moct zástupci českých firem jednat o konkrétních obchodních příležitostech s představiteli místních ministerstev, zástupců podnikatelských organizací a firem. V rumunské metropoli podnikatelé také navštíví vzdělávací centrum RoboHub zaměřené na digitální a robotické technologie a také společnost UiPath, která se zabývá průmyslovým využitím umělé inteligence. Byznysový program je pak pro exportéry připraven i v Konstanci, největším rumunském přístavu, kde budou účastníci mise jednat se zástupci zdejší obchodní komory.

SVAZ PRŮMYSLU POMÁHÁ EXPORTÉRŮM JIŽ 30 LET

V roce 2023 si Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná 30. výročí od zahájení podnikatelských cest v doprovodu vysokých představitelů státu. Za tu dobu uspořádal celkem 220 podnikatelských misí do více než stovky zemí světa, během kterých pomohl více než 5 000 českých firem a podnikatelů. V letošním roce chystá Svaz průmyslu podnikatelské mise ještě do Itálie a Indie, na začátku příštího pak např. do Chile a Uruguaye.

kategorie Tiskové zprávy
zpět